Junts per Catalunya
Puigdemont, el barrufet rondinaire

Carles Puigdemont /
En un país on ningú es posa d’acord en res, és gairebé impossible trobar algun problema amb un diagnòstic mínimament consensuat. Doncs bé: hi ha una cosa en la qual coincideixen una majoria aclaparadora de partits polítics, pràcticament la totalitat de la societat civil i un ventall molt transversal de l’opinió dita i publicada. Aquest alguna cosa és la preocupant situació de la llengua catalana, que manté encara un lideratge esperançador en sectors molt concrets, però que comença a mostrar símptomes d’una visible situació d’inferioritat en alguns segments d’edat, àrees de població i sectors públics molt localitzats. El consens general es resumeix així: l’ús del català ha perdut arrelament social i cal ajudar-lo abans que sigui massa tard. I en aquesta societat on mai aconseguim fer res tots junts, s’ha aconseguit construir un gran pacte nacional per la llengua, amb una dotació gens petita de 255 milions d’euros, que ajudaran sectors molt concrets i necessitats, com les classes de català per a adults. El feliç acord es va oficialitzar a la simbòlica seu de l’Institut d’Estudis Catalans, i va ser impulsat pel Govern de la Generalitat, ERC i Comuns, i acompanyat per totes les associacions imaginables público-privades. Algunes, com Òmnium i Plataforma per la Llengua, van optar per un sí crític i vigilant, però van acabar sumant-s’hi.
Només hi va haver una absència incomprensible i injustificable: la de Junts, el partit que justament diu prioritzar la defensa de la llengua catalana. El no de Junts a sumar-se a un pacte tan transcendent el va justificar Carles Puigdemont amb arguments que semblen trets d’un tractat d’esoterisme, com que el català encara no és oficial a Europa o que era millor esperar a conèixer la sentència judicial sobre el 25% del castellà a les escoles catalanes, arguments perfectament comprensibles, però que no tenen res a veure ni amb aquest pacte ni amb aquest Govern. L’obsessió de Junts per ser el guardià de les essències, o qui sap si la por atroç de la xarxes socials, el porten sovint a fer funambulismes estrambòtics que van directament contra el seu ideari. Potser el que no li agrada del Pacte Nacional per la Llengua és que va ser idea d’un govern d’ERC, i que ara l’impulsa el PSC, però pensàvem que l’amor per la llengua era per sobre d’aquestes nimietats. Que la posició de Junts no l’han entès ni els seus ho prova la presència en l’acte de l’acord de Jordi Pujol, que va preferir aparèixer a la foto del sí amb tota la societat civil catalana, abans que en la del no, amb el PP, Vox i Aliança Catalana. La situació de Carles Puigdemont és cruel, a més d’injusta, ja que només per una obsessió malaltissa d’alguns jutges ultres no pot tornar lliurement a Catalunya gràcies a l’amnistia impulsada per Pedro Sánchez. Però ser víctima d’una campanya atroç no li hauria de fer perdre de vista quines són les necessitats imperioses del país del qual tant s’omple la boca. Corre el risc de convertir-se en el barrufet rondinaire, que diu no a tot per pura frustració, i al qual ja ningú fa cas.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.