Editorial
Proposta trampa de Putin
Trump no aconsegueix desencallar la crisi ucraïnesa i és tributari de l’estratègia del president rus

La distància abismal entre la proposta de Rússia d’iniciar dijous negociacions amb Ucraïna a Istanbul, sense que cessi la guerra, i la disposició de Volodímir Zelenski de presentar-se a Turquia amb l’única condició que abans entri en vigor un alto el foc de 30 dies ha deixat poc menys que en res el que durant el cap de setmana va semblar, en principi, l’inici del tantes vegades postergat camí cap a la pau. El suport europeu a l’enfocament de Zelenski, amb l’aval inicial de Donald Trump, ha sigut presentat pel Kremlin com una cosa inacceptable, equivalent al propòsit de "negociar amb Rússia amb el llenguatge de l’ultimàtum". La rectificació posterior de Trump, que ha recolzat la proposta de Vladímir Putin, i la disposició europea a aprovar una nova tanda de sancions a la banca i el sector energètic si Moscou no accepta la proposta de Kíiv, deixa sense efecte les esperances dipositades a trobar una sortida equilibrada a la invasió.
Aspira Putin a negociar la pau en una posició de força extrema, pretén Ucraïna fer valer l’acord amb els Estats Units per a l’explotació conjunta amb aquest país dels seus recursos minerals i persegueixen els països europeus parar els peus a Rússia. És aquest un trinomi de difícil resolució perquè per a Trump resulta fonamental mantenir la seva interlocució especial amb el president rus, necessària per interferir en l’estreta relació de Moscou amb Pequín, el seu gran competidor en tots els àmbits. Apareix així Trump atrapat en els seus propis designis, perquè no aconsegueix desencallar el desenllaç de la crisi ucraïnesa i és, en alguna mesura, tributari de l’estratègia de Putin, una cosa no prevista per la Casa Blanca.
La intenció manifestada per Trump d’acudir potser dijous a Istanbul per sumar-se a la ja ara impossible negociació directa de Rússia amb Ucraïna té totes les traces d’un brindis al sol. Perquè pot ser fins i tot que Zelenski s’avingui a un moviment simbòlic i mantingui fins a l’últim moment el viatge a Turquia, però cap enviat de Rússia l’esperarà, cosa que certificarà la nul·la disposició de Putin a negociar sense tenir un avantatge absolut al camp de batalla. La disposició del president rus a intensificar els bombardejos tot seguit d’anunciar la cita a Istanbul com una gran oportunitat no fa més que corroborar que es va tractar d’una proposta trampa, una enganyifa d’acceptació impossible pel país envaït.
La Unió Europea i el Regne Unit haurien de tenir més capacitat d’influir en la sort de la guerra i desenredar la troca de la pau si la seva contribució a l’esforç bèl·lic ucraïnès fos més determinant, però el cert és que, de ser meritòria, l’ajuda prestada a Zelenski és menys decisiva que la compromesa pels Estats Units. La sort de la guerra ha demostrat fins a la data que les tandes de sancions han perjudicat l’economia russa, però no fins a l’extrem de condicionar el comportament del Kremlin. Per contra, el president Putin ha mantingut el seu desafiament als europeus i ha aconseguit, si no suports, sí almenys orelles comprensives de líders rellevants, tal com va poder comprovar-se dissabte a la plaça Roja, amb Lula da Silva a la tribuna. Una mostra més del fet que Putin disposa de vies d’escapament per modular l’efecte de les sancions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.