Editorial
Encara sense explicacions
Sánchez fa bé a exigir explicacions clares, però hauria d’estar disposat a assumir eventuals errors

Superada la situació d’excepcionalitat provocada per l’apagada de la xarxa elèctrica arriba el moment d’analitzar amb rigor l’esdevingut, per exigir responsabilitats, si n’hi hagués, i per evitar que torni a passar. Per fugir del pessimisme dels que tot ho aprofiten per encoratjar notícies falses i provocar l’angoixa, convé abans destacar la impecable responsabilitat amb què es va comportar la ciutadania. Resulta notable que, malgrat les múltiples circumstàncies que van afectar milions de persones i la falta d’informació oficial durant les primeres cinc hores de l’apagada, no es produïssin incidents de més gravetat. No s’ha de restar importància al que han viscut molts ciutadans, especialment en els casos de morts possiblement vinculades a l’apagada. Tampoc s’han de menysprear les pèrdues registrades per persones i empreses que hauran de ser compensades com ha passat en altres ocasions. Amb tot, el singular és la resposta d’una ciutadania que va contribuir, amb la seva calma i solidaritat, a absorbir part del desconcert col·lectiu i individual que provoca un fenomen d’aquesta naturalesa. Una actitud col·lectiva que ja es va manifestar en crisis anteriors i que constitueix un fet notable i esperançador.
En aquest mateix capítol d’ensenyaments positius també volem destacar una col·laboració més gran entre les institucions de l’Estat que en altres ocasions. L’apagada no ha estat exempta de crítiques per la tardança de Pedro Sánchez a aparèixer per tranquil·litzar ciutadans que buscaven tranquil·litat, que creixeran probablement amb el pas del temps, però és de destacar la sol·licitud per part de comunitats autònomes, i l’acceptació per part del Govern, d’estats d’emergència. Hi ha hagut una comunicació més fluida amb els diferents grups parlamentaris, finalment també amb el líder de l’oposició, i amb els presidents de comunitats governades pel PP que es va trobar a faltar en altres circumstàncies.
Quant a la causa de la desconnexió, encara no es disposa de la informació necessària per dirimir responsabilitats entre la gestora de la distribució, Red Eléctrica, els operadors energètics privats i els responsables polítics, i entre el paper que juguen en l’estabilitat del sistema cada una de les fonts de generació, des de la nuclear a les renovables o els cicles combinats de gas que han sigut un recurs crucial. El fonamental ara és aclarir com poden desaparèixer de la xarxa 15 gigawatts d’energia en 5 segons. Explicar què va provocar tan brusc desajust, quan les centrals de diversos tipus no havien deixat de generar, per què no s’havien previst els riscos propis d’un canvi de model energètic i per què comptem amb una interconnexió amb França tan feble. El president del Govern fa bé en no conformar-se amb les primeres i vagues explicacions que va oferir REE i en reclamar una investigació a fons per conèixer les causes reals i evitar la seva repetició. Però tot i que hagi assenyalat inicialment els operadors privats (per després demanar, en una reunió d’urgència, la seva col·laboració en la identificació de les causes i agrair els seus esforços per restablir el subministrament) hauria de preparar-se també per assumir les mateixes responsabilitats del seu Govern en cas que n’hi hagi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.