Tribuna

Una nova etapa per a Barcelona

ERC no es pot desentendre dels reptes de la ciutat. I és la seva militància qui ha de decidir amb quina estratègia

La ciutadania demana que no ens quedem tancats en disputes, llepant-nos les ferides

4
Es llegeix en minuts
Una nova etapa per a Barcelona

A ERC estem en un moment de reflexió interna, molt necessària després d’encadenar tres eleccions consecutives en què una part important de la ciutadania ha deixat de confiar en el nostre projecte polític.

Això ha estat així malgrat l’esforç ingent i el compromís ferm que la gent d’ERC hem dedicat al país i a la causa de la llibertat nacional i la justícia social aquests darrers anys. Malgrat haver liderat el país en un context molt advers i haver aconseguit fites que sens dubte han contribuït a millorar la vida de la ciutadania. La realitat, però, s’ha imposat i els darrers resultats electorals no són encoratjadors i ens obliguen reflexionar per poder encarar un nou temps amb l’horitzó de construir una Catalunya nova, lliure i progressista.

De la mateixa manera que, quan un castell tremola, la pinya lluny d’arronsar-se es manté més ferma que mai, en temps de decepció o de derrota, el que cal és redoblar el compromís. Un compromís clar i de mirada llarga, també a Barcelona. I és que avui la ciutadania demana que no ens quedem tancats en disputes, mirant-nos el melic i llepant-nos les ferides. El que ens demana és que siguem útils, valents, lluitadors. Ens demana que trobem la manera de facilitar la vida a les famílies, als joves i a la gent gran davant els problemes del preu de l’habitatge o per arribar a final de mes; que els ajudem a superar els obstacles que els impedeixen tirar endavant; que ens espavilem; que ens entenguem; que no llancem la tovallola; que assumim riscos per defensar els seus drets individuals i també els drets col·lectius del nostre país.

En definitiva, la ciutadania demana i espera que fem realitat una idea de ciutat i de país, un projecte que retorni la il·lusió. Així, la feina dels propers anys ha de servir per donar resposta i dibuixar, una vegada més, en camí per aquesta Catalunya que volem, més moderna i progressista, més justa i lliure. I davant d’aquest moment social i polític, no podem renunciar a Barcelona.

Perquè Barcelona, la capital de Catalunya, es troba en una cruïlla amb molts reptes que no poden esperar i que impacten en el dia a dia de barcelonins i barcelonines. L’impacte del turisme en determinats barris de la ciutat, la manca d’habitatge assequible i l’encariment del preu dels lloguers, la fràgil situació de la llengua catalana a la ciutat, en són només alguns. Cada dia que passa augmenta el risc de perdre la identitat de Barcelona i no ens en podem desentendre. A més, Barcelona fa massa anys que no exerceix de capital del país. Ha estat massa anys vivint d’esquena a la resta de pobles i ciutats, i no ha exercit el lideratge que li correspon. No podem tampoc desentendre’ns d’aquesta realitat, perquè la Barcelona que volem ha de ser motor de la nova Catalunya que farem i alhora generosa amb el país. I també perquè estem en deute amb la ciutat i alhora amb la pròpia organització barcelonina que els darrers anys, a través de la seva militància, consellers i conselleres de districte, quadres orgànics i regidors i regidores, ha treballat moltíssim per col·locar Esquerra Barcelona al lloc que li correspon. Ara, més que mai, tenim el deure i l’obligació d’arremangar-nos per posar els valors republicans al capdavant en la construcció del futur de Barcelona, capital de Catalunya i una de les principals capitals europees.

La Barcelona que volem és la que sap que ser innovadora i atractiva passa, tant sí com no, per no deixar de ser qui és. La ciutat que mira al futur amb optimisme, amb la força dels barris, dels seus carrers vius, de la seva gent… Una ciutat cosmopolita, urbana, diversa, amb molts parlars diferents, però que sap que té una llengua preciosa que uneix, cohesiona i ens fa únics. La ciutat que parla a les noves generacions, que construeix nous lideratges, que genera oportunitats, que ens fa punters al món i que dona resposta als reptes que té. El compromís amb aquesta Barcelona i amb el país passa per assumir riscos i compartir. No pas per renunciar a res, sinó per ser més presents que mai. No passa per empetitir-nos, sinó per mirar ben lluny. No passa per recloure’ns, sinó per fer passes endavant, amb orgull. Més que mai, necessitem ser forts, estar units i treballar pel futur de la nostra ciutat i obrir una nova etapa que ens permeti preparar-nos per a tot el que hagi d’arribar.

Dret a decidir

Notícies relacionades

I fer-ho de la mà de la militància. Quan parlem de feminitzar la política precisament és per deixar enrere maneres antigues de fer política, amb decisions de despatx que no s’obren a debat. El valor del nostre partit es la nostra militància, i s’ha guanyat el dret a decidir la nostra estratègia els propers anys, si vol assumir el repte de ser protagonista a la ciutat perquè Barcelona es construeixi des de valors republicans.

Representar ERC des de Barcelona, capital urbana, autèntica, avantguardista, europea i immensament diversa, és un privilegi. Perquè som en un projecte polític amb 93 anys d’història, de base assembleària i valors republicans profundament arrelats, que treballa per la justícia social i la llibertat nacional. A Barcelona l’organització és forta. La militància, implicada. Ara és temps de remar junts pensant en el millor per a la ciutat i mirant al futur. I, com sempre, fent que les grans decisions estratègiques hagin de ser validades per les bases. Perquè en moment incerts, la solució només pot ser més democràcia.