A contrallum

Morralla caríssima

2
Es llegeix en minuts

Els garatges es van inventar, crec, després dels cotxes, moltíssim després, perquè si s’haguessin inventat a la vegada, el carrer no estaria ple d’automòbils. Vet aquí un error de la civilització. És el que penso mentre intento anar d’una vorera a l’altra en un carrer ple de vehicles de motor de quatre rodes. Estan tan enganxats els uns als altres que costa posar el peu entre ells. Ara imaginem que s’hagués inventat el tap de suro de les ampolles de vi abans que s’inventés el tirabuixó. O les llaunes de conserva abans que els obrellaunes. O la rosca hexagonal abans que la clau anglesa. La realitat estaria envaïda d’ampolles de vi, de llaunes de conserva i de rosques hexagonals amb què no sabríem què fer. Hi ensopegaríem a tot arreu de la mateixa manera que ensopeguem amb els automòbils a tot arreu.

Notícies relacionades

El primer cotxe de la creació hauria d’haver vingut al món amb una plaça de garatge incorporada. En el mateix acte de vendre’t un automòbil t’haurien de vendre el lloc on guardar-lo. Hauria d’anar una cosa amb l’altra, d’aquesta manera les avingudes de les ciutats i els pobles no estarien plenes de ferralla, com ara. Imaginin que s’hagués inventat el sofà abans que la sala d’estar. ¿On el posaríem: també enmig de la via pública? O que s’hagués inventat el llit abans que el dormitori. Estarien les places i les travessies i tots els camins envaïts de llits de matrimoni, i de llits bressol i llits niu, i de llits individuals i lliteres. No es podria viure, seria un despropòsit.

Doncs aquest és el mateix despropòsit que hem portat a terme amb els cotxes i no només amb els cotxes, també amb altres descobriments nuclears en la vida dels éssers humans. Hem inventat el Parlament, per exemple, però encara no hem aconseguit descobrir el parlamentarisme. Per això els partits voten o deixen de votar les lleis en funció dels seus interessos particulars en comptes de fer-ho atenent l’interès comú. A veure com obrim aquesta ampolla de vi sense inventar el tirabuixó, o aquesta llauna de tonyina sense disposar d’un obrellaunes, etcètera. A veure com faig el meu passeig matinal amb aquest barri atapeït de morralla caríssima, ja que ensopego amb Audi i amb Mercedes i amb Lexus i amb Toyota tirats de qualsevol manera, envaint fins i tot les voreres. En fi.

Temes:

Audi