’La manada’

Pagar a terminis de 10 euros una violació

Amb aquest panorama, crec que parlar de ‘reparació del mal’ cap a les víctimes d’agressions sexuals sembla un acudit de mal gust, una burla

2
Es llegeix en minuts
Pagar a terminis de 10 euros una violació

Leonard Beard

"El guàrdia civil de La manada proposa indemnitzar la víctima amb un pla de pagament de 10 euros al mes". Aquest va ser el titular de Caso Abierto amb què ens vam despertar aquesta setmana entre la sorpresa i la indignació, per revictimitzar una vegada i una altra la jove violada a Pamplona. Recordem que Guerrero no només compleix pena per la violació, sinó també per haver robat, a més, el telèfon de la víctima. Així no podria demanar ajuda. L’individu ha pagat fins ara només 1.675 euros. Fa ja gairebé cinc anys que el Tribunal Suprem va confirmar que els condemnats havien d’abonar 100.000 euros de responsabilitat civil. Per ara, només han pagat entre tots 37.310 euros, i això ha sigut possible gràcies a l’embargament d’una vivenda que va sol·licitar el jutge perquè fins ara, entre els cinc, només havien aportat quantitats d’entre 10 i 50 euros. Vaja, com un donatiu, gairebé.

L’advocada de la víctima esmenta que Guerrero no escriu ni una sola paraula de penediment cap a la jove i que al darrere d’això, com ja va passar amb una carta anterior del Prenda, hi ha la recerca de beneficis penitenciaris. Recordem que Guerrero ja ha complert la quarta part de condemna, de manera que pot demanar permisos. Amb aquest pla que ell proposa, el pagament a terminis seria una altra tortura afegida a la jove. Si en un any sol recolliria 120 euros, imaginin fins quan hauria d’estar esperant la víctima uns diners ja devaluats fins a arribar a la quantitat total.

Notícies relacionades

Després, igual com va passar amb Alves, diuen de les víctimes que són unes "aprofitades" quan la realitat majoritària és aquesta. Individus que es declaren insolvents, molt espavilats a l’hora de cometre el delicte, però que se’n renten les mans quan han de respondre. A això hi cal sumar un drama més en tot el procés de recuperació. La mateixa setmana del 8M descobrim, en un reportatge de Público, que es deneguen tres de cada quatre sol·licituds d’ajudes a les víctimes de violència sexual. És a dir, la mitjana és que es rebutgen el 79% de les sol·licituds. El 2023, només es van concedir 89 ajudes: el mínim històric des del 2009. Es refereixen, en concret, a ajudes per incapacitat, invalidesa o despeses terapèutiques. I per a això has d’entregar a més un informe forense, que no quedi cap dubte de com estàs. Les quantitats són cada vegada menors; per exemple, la mitjana en despeses terapèutiques són 820 euros.

Amb aquest panorama, crec que parlar de reparació del mal cap a les víctimes sembla un acudit de mal gust, una burla als que s’esforcen cada dia a afrontar la vida després d’un fet que les va canviar per sempre. I, per si amb això no n’hi hagués prou, estan envoltades d’una burocràcia, d’un sistema fred i llunyà a la comprensió de les seves seqüeles, amb rebutjos que les fan sentir no cregudes, i propostes de pagaments a 10 euros, una altra manera d’humiliar-les. I sí, ells tenen pena de presó però sortiran. Els que viuran amb el trauma són elles. Amb l’extra d’haver de suportar un sistema que permet als agressors continuar pensant només en ells mateixos.

Temes:

La Manada