Error del sistema

El cordó umbilical

1
Es llegeix en minuts
El cordó umbilical

Ajuntament de Barcelona

El debat, la discussió, està impresa a l’ADN del feminisme. Com tot moviment conformat per una allau d’idees i de realitats, ha anat avançant en el consens i el dissens. Les seves maneres d’expressió han sigut moltes, des de les teòriques de l’acadèmia a les activistes del carrer. Les unes i les altres s’han esperonat mútuament, obligant-se a endinsar-se en el pensament i en la resolució.

Parlar d’un sol feminisme és tan inútil com pretensiós. En els últims anys, no obstant, han trobat col·locació a les xarxes (i més enllà) uns discursos bel·licosos que pretenen arrogar-se’n la propietat. Això ha engrandit personatges que, en una calculada combinació de mordacitat i victimisme, han vist créixer el seu protagonisme i la legió de seguidors. El fenomen és propi de les xarxes, no del feminisme, però resulta especialment nociu per als seus interessos.

Notícies relacionades

Davant les indiscutibles conquestes del feminisme, el rearmament reaccionari és una realitat que es manifesta de formes molt diferents. El masclisme creix entre els més joves i els drets aconseguits tornen a estar amenaçats, com l’avortament als EUA i a l’Argentina. Les dones (igual que els migrants o les persones LGTBIQ+) s’han convertit en objectius de l’extrema dreta. Animals sacrificials per a una societat empobrida, temorosa i sense horitzons utòpics. Bocs expiatoris perquè a ningú se li passi pel cap fer caure el temple de l’statu quo.

El feminisme pot i necessita trencar tots els marcs de la desigualtat per avançar. Per això ha de trobar la manera d’interpel·lar i oferir alternatives als que busquen refugi en la simplicitat del discurs ultra. Ampliar les mires i les lluites, en comptes de col·locar-se orelleres que limitin la seva acció. Posar l’altaveu en les discrepàncies (i les discrepants, a la diana) només resta força a la seva capacitat de transformació. El melic pot ser el gaudi de l’autocomplaença o el símbol del cordó umbilical. Pocs objectius resulten més transcendentals que nodrir la vida i el futur.

Temes:

Argentina