Newsletter

Koldo és el transsumpte de...

1
Es llegeix en minuts
Koldo és el transsumpte de...

Sergio Pérez EFE

El diccionari defineix transsumpte com la representació exacta d’alguna cosa. També podria ser d’algú. Segons ha explicat aquests dies l’alcalde socialista de Lleó, Koldo García passava per ser el transsumpte de l’exministre José Luis Ábalos. Que al seu torn va ser, durant anys, una de les persones de màxima confiança de Pedro Sánchez, que el va cessar com a ministre i secretari d’organització del PSOE sense explicar mai per què. Ara Koldo està investigat pel presumpte cobrament de comissions en la compra de mascaretes en els primers dies de la pandèmia en diversos organismes públics i comunitats autònomes. Segons ha explicat el diari La Provincia, editat per Prensa Ibérica, Ábalos va recomanar al llavors president de les Canàries i ara ministre, Ángel Víctor Torres, que comprés les mascaretes per les quals ara s’investiga Koldo.

Notícies relacionades

El més espinós d’aquest tema és que Ábalos i Santos Cerdán van ser el nucli dur de Sánchez des dels temps en què va recórrer les federacions del PSOE amb la seva motxilla muntat en un utilitari. Els habituals arguments simplistes del president sobre les campanyes orquestrades pel que anomena fatxoesfera es quedaran curts. Aquest tema podria afectar els que van ser i són els seus transsumptes.

Sergio Roitberg té publicat un llibre exquisit titulat Expuestos, en el qual explica que en l’era de la transparència no pots fer res que no puguis explicar. Si Sánchez no podia explicar per què destituïa Ábalos, no ho hauria d’haver fet. Si Ábalos no podia explicar per què recomanava Koldo, tampoc. I així successivament. L’alcalde de Lleó sí que ho pot explicar. Sánchez no va explicar res i ara ha d’aguantar que li preguntem si es va desfer d’Ábalos perquè sabia alguna cosa o per apartar-lo dels focus perquè ho sabia tot. En tot cas, tot i que els seus palmers callin, el seu deure és donar explicacions, perquè, mentre no les doni, està exposat que d’altres les busquin, tot i que sigui amb la pitjor de les intencions.