A contrallum

1
Es llegeix en minuts
Biòpsies

Em pregunto si el que prenem per notícies són notícies o succedanis de notícies. Veig el telenotícies un dia més i sento el mateix que quan faig un cafè descafeïnat en comptes d’un de natural, o menjo una torrada untada en margarina en comptes de mantega. La diferència és que el cafè o la margarina els trio jo, mentre que les suposades notícies les trien ells. ¿Que qui són ells? Atès que la major part del pastís informatiu se l’emporten els polítics, no seria forassenyat afirmar que els proveïdors fossin ells, de la mateixa manera que el proveïdor del pa és el forner. Imaginin-se’ls reunits a les seves seus (als polítics, no als forners):

–Fabricarem una notícia –diu el cap.

–A les teves ordres –respon el director de comunicació armant-se d’un quadern de notes i un bolígraf.

–Bé, insinuarem que nosaltres, en cas d’haver pogut governar amb Junts, també hauríem pactat amb Puigdemont.

–Però això no és una notícia, ho sap tothom.

–¿Encara no t’has assabentat que les notícies reals han sigut substituïdes per les seves imitacions?

Succedanis. No tant notícies falses com notícies artificials. Entre aquestes n’apareix de tant en tant alguna de natural. ¿Com les distingim? Senzill: les naturals no provoquen badalls perquè arriben a l’ànima, al moll. Aquests dos nens, per exemple, que van matar la seva mare adoptiva; aquests dos guàrdies civils assassinats per un grup de narcos.

Notícies relacionades

Les notícies naturals contenen un enigma. ¿Per què?, ens preguntem. No en tenim ni idea i continuarem sense tenir-ne després que ens ho expliquin. Les notícies autèntiques es resisteixen a ser analitzades. No s’ha de renunciar a intentar-ho, però acceptant la seva dificultat.

Sona el telèfon i és la teva filla, que s’ha quedat embarassada. Alegria, és clar, però estranyesa també. O és el teu metge, que ja té els resultats de la biòpsia. La vida quotidiana és plena de notícies naturals a les quals amb prou feines deixen espai les notícies artificials. L’èxit de les artificials resideix, a més d’en la seva repetició, en el fet que estan compostes d’exposició, nus i desenllaç. En les naturals, sovint, s’arriba al desenllaç sense que s’hagin produït l’exposició i el nus.