Soc una ‘zorra’

És una cançó feminista i el feminisme és política

2
Es llegeix en minuts
Soc una ‘zorra’

Imma Sust

El poder del llenguatge ha quedat constatat amb la cançó guanyadora per representar Espanya el maig que ve al festival d’Eurovisió. Un insult deixa de ser un insult quan el crides en veu alta, te’l dediques a tu i li dones un altre significat. A alguns els costa entendre-ho, però a força de repetir la paraula zorra moltes vegades amb aquesta cançó, l’anirem incorporant en la nostra ment, l’anirem empoderant i quan algú ens anomeni així somriurem.

Les noves generacions pugen fort, ja no diuen que les coses dolentes són un conyàs, ¡Elles i ells serveixen cony! Però sense dones al capdavant fent el primer pas i plataformes com la del Benidorm Fest que els donin veu, la cosa seria més complicada per no dir impossible. Nebulossa no és la primera a intentar-ho.

Rigoberta no va poder representar la seva cançó Mamá a Eurovisió, però va servir perquè alguns descobrissin una cantant que es va fer gran amb l’himne feminista Quiero ser una perra. La importància del llenguatge, una altra vegada. Les paraules creixen, empoderen i ens donen força.

Fins als ovaris

Notícies relacionades

Poques són les que diuen avui dia: "No em toquis els collons". Ara reivindiquem els nostres genitals i n’estem fins als ovaris. No és fàcil i tot i que l’èxit de portar Nebulossa a Eurovisió és enorme, la pobra està rebent un milió d’insults a les xarxes. Que si no canta bé o que si el cos de ball és molt gai. Cosa que demostra, una vegada més, que moltes vegades el masclisme i la misogínia van acompanyats de l’homofòbia. La meva humil opinió és que la música i el talent no té res a veure amb Eurovisió. Hi hem portat Ruth Lorenzo, Blanca Paloma, Soraya, Pastora Soler i la increïble Chanel. No va funcionar. Doncs ho capgirarem, hi portarem una cosa diferent i amb missatge. Ensenyarem a les noves generacions que una dona de 55 anys pot ser moderna i empoderada com ningú.

Jo veig la Zorra guanyadora perquè el festival d’Eurovisió fa temps que ha deixat de ser un festival de música. Un festival que va censurar Rússia l’any passat, però que aquest no censura Israel. ¿Per què? Perquè és un festival més polític que musical. I Zorra és una cançó feminista. I el feminisme és política i jo crido a tot pulmó: ¡Soc feminista! ¡Soc una zorra!