610,8 km

La successió indefinida d’Isidre Fainé

Amb el nomenament de Simón, el grup Caixa apunta a encarrilar les seves inversions en les participades per tenir més pes en sectors estratègics a Espanya

2
Es llegeix en minuts
La successió indefinida d’Isidre Fainé

L’opinió pública i publicada sobre negocis de Barcelona i Madrid fa ja uns anys que es pregunta reiterativament qui succeirà el financer espanyol més rellevant dels últims 20 anys: Isidre Fainé (Manresa, 1942), president de la Fundació La Caixa i del seu instrument financer, Criteria. Fainé va ser l’artífex de la reestructuració societària del grup Caixa. Va acabar convertint la fa temps caixa d’estalvis en el primer banc a Espanya, CaixaBank, després de comprar Bankia.

La Fundació La Caixa vol dedicar aquest any 600 milions d’euros a la seva obra social, que viu dels ingressos generats, fonamentalment, a través de dividends de les seves participades. Destaquen el 32,24% a CaixaBank, el 26,7% de l’energètica Naturgy, el 2,49% de Telefónica –al qual s’ha de sumar indirectament el 3,5% que té CaixaBank–, al voltant del 4,36% de l’operadora d’antenes de telecomunicacions Cellnex, el 99,5% d’aparcaments Saba, el 15% d’Aigües de Barcelona i el 9,1% del grup financer mexicà Inbursa.

Fainé presideix la Fundació i Criteria. El 2026 complirà 12 anys com a president de l’obra social, el patronat de la qual el formen 15 persones. Els 12 anys de mandat límit que s’exigeix la majoria de patrons no afecten, diuen des de Caixa, Fainé al representar una excepció als estatuts pel seu perfil financer. A Criteria acaba de ser renovat durant quatre anys més, fins al 2027. L’anunci es va realitzar conjuntament amb el nomenament d’Àngel Simón (Manresa, 1957) com a conseller delegat. Simón ha sigut històricament un dels homes de confiança de Fainé i del que també va ser president de La Caixa, Ricardo Fornesa, en la filial d’aigües Agbar, avui controlada pel grup francès Veolia.

Notícies relacionades

El nomenament de Simón l’ha col·locat en la primera posició com a candidat per, en un futur indefinit, poder substituir Fainé a Criteria o a la fundació. La quiniela ha inclòs sempre bona part de l’entorn de La Caixa. Des del seu vicepresident a la Fundació, el notari Juan José López Burniol, fins a patrons com Pablo Isla (expresident d’Inditex) o els actuals presidents de Telefónica (José María Álvarez- Pallete) i Indra (Marc Murtra). Unes apostes en les quals sempre apareix Francisco Reynés, president de Naturgy.

"Massa aviat", "travesses absurdes". Aquestes i d’altres són frases que sorgeixen del món que envolta la Caixa. Simón té altres objectius. La seva experiència internacional més unes relacions polítiques intenses a causa del seu pas per un sector tan estratègic com l’aigua sí que donarà més visibilitat a Criteria. Els vaivens accionarials a Naturgy i a Telefónica amb l’entrada del grup àrab STC i el desig d’entrar de l’Estat, obren nous horitzons en el pla inversor. Fainé sempre ha defensat la preeminència del grup per tenir més pes en sectors estratègics a Espanya. Això i augmentar l’obra social són les seves prioritats. ¿Successió? Res de res.