Error del sistema

Autoritats (in)competents

El Tribunal Suprem ha considerat il·legal la devolució al Marroc de 45 menors l’agost del 2021

Si el Govern no mostra el seu rebuig al que ha passat, l’escut contra la xenofòbia s’esvaeix sense remei

2
Es llegeix en minuts
Més de 50 persones salten la tanca de Ceuta

Més de 50 persones salten la tanca de Ceuta

Elles no ho sabien, per descomptat. Les autoritats (in)competents desconeixien la lletra de la llei d’estrangeria que tenien a les seves mans. La que van esprémer amb acarnissament, van convertir en paper inservible i van tirar a la paperera. ¿A qui li importa la sort de 45 menors marroquins? Puntada de peu i al furgó de tornada al seu país.

Van ser aquestes autoritats (in)competents les que es van confondre amb una llei molt clara. Tan clara que especifica els requisits per retornar un menor. Des de parlar amb ell fins a recollir informació sobre les seves circumstàncies familiars i disposar d’un informe dels serveis de protecció de menors i de la fiscalia. Però, ves quina cosa, de vegades un es despista. I surt del súper amb el carro ple de menjar sense passar per caixa o circula a 200 km/h per l’autopista. Oblits sense importància.

Les mateixes autoritats (in)competents van permetre que la policia irrompés en un centre de menors, s’emportés els xavals sense previ avís, els posés en un furgó i, d’allà, directes al Marroc. Sense existir una explicació, deixant que el paisatge els anés informant del seu destí. Adeu a l’alegria i els somnis. Benvingudes la misèria i la desesperança.

El Tribunal Suprem ha considerat il·legal la devolució al Marroc de 45 menors l’agost del 2021, els xavals s’havien colat a Ceuta tres mesos abans. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha al·legat que "les autoritats competents en la matèria van actuar en tot moment amb el convenciment ple d’ajustar-se a l’ordenament jurídic i sempre sota el principi de l’interès superior del menor". I la sevadeclaració produiria hilaritat si no fos tan remata dament cínica. Perquè va ser el seu propi ministeri el que va impulsar i va coordinar la devolució de menors.

Notícies relacionades

Marlaska va ser l’autoritat competent –més aviat incompetent– en aquest cas. Igual que mesos més tard es veuria implicat en la tragèdia de la tanca de Melilla que va causar, almenys, la mort de 23 immigrants. Si el discurs xenòfob de Vox i Aliança Catalana produeix vergonya democràtica, ¿com suportar expulsions il·legals o inaccions que desencadenen morts sota la responsabilitat d’un Govern progressista? El missatge és molt clar: els immigrants són material d’un sol ús.

Difícilment la ciutadania pot mostrar-se commoguda davant la vulneració dels drets dels immigrants quan les autoritats competents no ho fan. Si el Govern no adopta mesures dràstiques que mostrin el seu rebuig al que ha passat, l’escut contra la xenofòbia s’esvaeix sense remei.