Sembla una tonteria

Costum dels costums

1
Es llegeix en minuts

El Nadal només és un excés de costum, començant per la data. Representa un exuberant sempre igual que per a uns es torna insuportable i per a d’altres, gratíssim. Això també constitueix un altre costum: els detractors i els partidaris d’aquests 15 dies. Potser l’heroi és l’individu poc interessat en aquesta època, aquest que quan li diuen "bones festes" se sorprèn i pot respondre, sincerament, que no tenia ni idea que és Nadal. L’admiració per algú així seria automàtica. Però qui pot viure d’aquesta manera, completament i inexplicablement ignorant, enfonsat en els petits verbs que van sortint al pas en els dies corrents, com treballar, dinar, reposar, tremolar, esternudar, plorar, dormir, caminar, pagar, netejar, oblidar o fer broma, del tot aliens als més solemnes, com celebrar, brindar, regalar, etcètera.

Notícies relacionades

A La parcela, la novel·la d’Alejandro Simón Partal, hi ha un moment en què el narrador es confessa dependent de la presència de la seva parella. "Me acostumbré a él –afirma–, y uno se dedica a lo que se acostumbra". I en aquestes estem tots nosaltres, dedicats a fer, a favor o en contra, el Nadal, perquè no hem conegut cap altra manera d’existir a l’arribar el desembre. És tremend, perquè en el fons es mira d’executar moltes vegades una cosa, sense cansar-se’n, com si la vida resultés més suportable si entre el que és nou es troba ocasió per repetir el que és vell.

Quan no saps què fer, perquè no hi ha res a fer, o al revés, perquè hi ha moltíssim a fer, optes sovint per fer el de sempre. Per descomptat, els costums admeten canvis: els d’uns pels altres. Res ha de ser per a tota la vida. Només no canvia que necessites costums, els que siguin. En el costum de tenir costums, l’altre dia vaig conèixer algú que cada 25 de desembre, des de fa tres anys, es compra un panettone que ha de menjar en un minut. Vet aquí el ritual. Liquidar aquesta pasta en 60 segons em sembla un dels costums més bonics a què es pot dedicar per Nadal. n