Passat Sant Jordi

Dia irrellevant

1
Es llegeix en minuts
Dia irrellevant

JORDI OTIX

L’endemà de Sant Jordi, ¿què? Ningú parla d’aquest dia, tret que se celebri un aniversari, o un enterrament, o un altre tipus de data molt personal. És fàcil pensar que no té atributs que el facin vagament especial per a un grup ampli de persones. Carreguem tant les tintes sobre la bellesa i l’esplendor del 23 d’abril que el que ve immediatament després representa només l’espai o el lapse sobre el qual es desmunta la grandesa de Sant Jordi. L’endemà del Dia del Llibre em fa pensar en el 26 de desembre, típica jornada en la qual tampoc ningú –llevat que et diguis Esteve– es lleva i, profundament commogut, exclama "Uau, és 26 de desembre; al·lucino". El que era rellevant ja va passar en la vigília, que si bé queda enrere, al seu lloc deixa un ressò estentori.

Notícies relacionades

L’exuberància de Sant Jordi i el Dia del Llibre redueix el que ve al matí següent a un assumpte irrellevant. Irrellevant, no obstant, no hauria de ser sinònim de mancat d’interès. Sempre recordo que un 24 d’abril de fa anys estava a punt d’esmorzar quan vaig sentir crits procedents del carrer. De sobte, algú va exclamar: "Et mataré". Vaig sortir al balcó i vaig poder veure un Seat Ibiza vermell arrencant a tota velocitat i un home que s’allunyava corrent, coix. No vaig entendre res, però enmig de la calçada vaig distingir una pistola. Va ser una troballa esborronadora i meravellosa, perquè, com a periodista de successos que era en aquell moment, vaig comprendre que tenia el dia resolt.

Vaig mobilitzar immediatament un fotògraf del meu diari, i només després vaig trucar a la policia, per si de cas. Em va atendre un agent que em va pregar que no li tragués l’ull de sobre a l’arma i, a poder ser, que la retirés de la via. "¿I com, l’agafo amb la mà?", vaig preguntar. "¡No! Millor amb el peu". Vaig baixar al carrer, em vaig acostar a la pistola i la vaig empènyer donant-li tocs amb la puntera. ¡Era de joguina! L’assumpte va perdre de cop tota la seva gravetat. Tot i que jo vaig omplir la meva pàgina igual. Sempre recordo que allò va passar un 24 d’abril perquè el dia anterior va ser Sant Jordi, òbviament.

Temes:

Esteve