1
Es llegeix en minuts
La vocació que els cal als profes

Elisenda Pons

Les informacions a tota pàgina sobre els resultats de l’últim informe PISA demostren que l’educació és una de les principals preocupacions de la societat. Ningú es pot consolar que el nivell hagi baixat de forma generalitzada. Al contrari. Això ens hauria d’alarmar més.

Si l’educació falla en una societat, és la mateixa societat la que es ressent. Els cursos de primària, segurament els més importants de tots els cicles formatius, formen els fonaments. I si aquestes columnes no estan ben construïdes l’edifici no aguanta. I així anem.

Caldrà fixar-se en la comunitat autònoma espanyola que millors resultats ha donat, i aquesta ha sigut Castella i Lleó. Però quin problemàs. L’autonomia que millors resultats dona a PISA és una que bàsicament ha sigut governada pel PP. Embolic existencial. ¿Com és possible? ¿La dreta educa millor?

Menys el primer president d’aquesta comunitat, Demetrio Madrid (PSOE), substituït per una injusta imputació judicial de què després va ser absolt, la resta han sigut presidents del PP. I el llistat és d’altura. José María Aznar, que va guanyar els socialistes per primera vegada en el descobriment del personatge, Jesús Posada, Juan José Lucas, Juan Vicente Herrera i Alfonso Fernández Mañueco. Si ara afegim que governen amb Vox, l’exemple de Castella i Lleó es fa gairebé impossible per a una part de la societat.

Notícies relacionades

I aquest és l’etern problema en aquest país, on des de l’inici de la democràcia hi ha hagut vuit lleis d’educació, algunes que ni van arribar a funcionar. Juguem a les lletres: la LOECE (1980), la LODE (85), la LOGSE (90), la LOPEG (95), la LOCE (02), la LLOÏ (06), la LOMCE (03) i la LOMLOE (20). Les dues últimes conegudes com la llei Wert i llei Celaá.

El cert és que els governs populars a Castella i Lleó hauran fet alguna cosa, però el seu veritable èxit no hauria de recaure en el polític, sinó en el professorat, la majoria rural i vocacional. I és que, si la política no cultiva aquesta vocació educativa, per sobre de sigles i sindicats, la comprensió del que passa serà deficient. Com l’informe.