2
Es llegeix en minuts

Werner Hoyer és un professional de la política alemanya, pertanyent al Partit Liberal, que ocupava la presidència d’un semidesconegut ens de l’entramat burocràtic que envolta la Unió Europea, anomenat Banc Europeu d’Inversions (BEI), fundat el 1958. Va accedir a aquest càrrec el 2012. També hi aspirava qui va ser ministra de Foment del Govern Zapatero, Magdalena Álvarez, que va arribar a ser vicepresidenta del BEI.

La pandèmia va canviar la Unió Europea de dalt a baix. De la nit al dia, a diferència de l’esdevingut durant la crisi de l’euro del2011 i el 2012, la UE va passar a convertir-se d’un controlador acèrrim de la despesa i la disciplina fiscal a un helicòpter de diners que va idear l’enginyeria financera adequada per elevar el deute i la seva gestió als altars. Era això o l’enfonsament. Ni el Mago Pop podria fer-ho millor. Sota l’aquiescència del Banc Central Europeu (BCE), comprador inesgotable de bons i obligacions, la UE va iniciar la transformació al món verd i digital.

Si el BCE havia de ser el responsable de controlar la política monetària, l’UE havia d’adequar un instrument adequat per deixar diners a projectes que generessin inversions que poguessin acabar sent rendibles. Si a l’estiu de 1944, a mesura que els països aliats s’acostaven a la victòria en la Segona Guerra Mundial, es va crear a Bretton Woods (New Hampshire, Estats Units) el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional per iniciar un nou sistema econòmic mundial, la UE va empènyer les tasques del BEI.

La guerra d’Ucraïna ha acabat convertint el BEI en el primer banc multilateral del món. Gairebé mig bilió d’euros en préstecs en 75.869 projectes el 2022, dels quals 63.453 són a la UE. Demanar diners al BEI s’ha convertit en una opció per a projectes molt diversos. Fins a 4.000 persones treballen en aquest banc.

A partir de l’1 de gener de 2024, presidirà el BEI la vicepresidenta primera del Govern d’Espanya, Nadia Calviño.La responsable econòmica del Govern de Pedro Sánchez canviarà d’aires i s’afegirà al pes que tenen dos espanyols més en el conglomerat europeísta:Josep Borrell, responsable de la política exterior de la UE, i Luis de Guindos, vicepresident del BCE.

Notícies relacionades

Calviño és una tecnòcrata, no adscrita al PSOE, que abans de formar part del Govern espanyol havia desenvolupat la seva carrera en les institucions europees. La seva fama més enllà del Pirineu supera les diferències ideològiques que l’han marcat a Espanya. Amb Calviño, el seu anglès és impecable, Sánchez no podia disposar d’algú amb millor imatge i respecte a l’hora de negociar al mig de l’aiguamoll europeu, on el consens entre el centredreta i el centreesquerra s’imposa als radicalismes.

Nadia Calviño podrà treure’s de sobre discussions canines amb els socis de Govern comunistes del PSOE. Podrà respirar i guanyarà 381.398 euros anuals. Bon pas..

Temes:

Govern PSOE