Newsletter

1
Es llegeix en minuts
L’Ibex, contra l’amnistia

Pedro Sánchez ha aconseguit el que semblava impossible, que un president de l’Ibex –l’índex que agrupa les empreses més grans del país– faci un pas al davant i es pronunciï en públic contra l’amnistia. Antonio Huertas, màxim responsable de la companyia d’assegurances Mapfre, es va afegir a les manifestacions convocades pel Partit Popular a tot Espanya fa vuit dies. «Toca defensar la Constitució i l’Estat de dret», va escriure el president de la més gran companyia d’assegurances espanyola a les xarxes socials, i es converteix així en el primer president de l’Ibex a oposar-se a l’amnistia.

La reacció de Huertas es va agreujar dies després i, a la seva Extremadura natal, va instar la ciutadania a «rebel·lar-se contra els pactes de l’«Espanya multinivell» de Sánchez. Culpa el socialista d’enfonsar els desequilibris territorials i «crear espanyols de primera i de segona».

Que un president de l’Ibex s’hagi col·locat al capdavant de la manifestació del món corporatiu contra l’Espanya de Sánchez anticipa quatre anys d’agra confrontació entre el Govern central i l’empresariat. Aquest últim, molt necessitat de seguretat jurídica, es va sentir estigmatitzat i castigat fiscalment en la legislatura passada. Ara, la política econòmica que sortirà de l’acord PSOE-Sumar no el tranquil·litza i potser es replanteja inversions.

Notícies relacionades

La confrontació entre el Govern central i els empresaris serà molt perjudicial per a una economia, l’espanyola, que s’ha desaccelerat en el tercer trimestre d’aquest any i que patirà encara més el 2024. El que ve serà un any en què caldrà corregir el dèficit públic i evitar el rebot de la inflació, segons coincideixen gairebé totes les cases d’anàlisi econòmica i el mateix Executiu.

S’ha d’esperar que el clima tan hostil d’aquests primers compassos de la legislatura pugui ser reconduït i que, fins i tot mantenint les lògiques distàncies entre les parts, es recuperi la cooperació entre l’Administració i els empresaris. L’economia ho agrairà.