NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Comença la precampanya de les europees

1
Es llegeix en minuts
Comença la precampanya de les europees

Una vegada Pedro Sánchez sigui investit president, començarà la precampanya per a les eleccions europees que s’han de celebrar el juny del 2024. Possiblement, en aquells moments, la contrapartida de l’amnistia ja haurà passat per tots els tràmits parlamentaris i estarà en alguns llimbs jurídics, siguin del Constitucional o dels tribunals europeus. Pot ser que alguns dels potencials beneficiats hagin recuperat tots els seus drets i es puguin presentar a aquesta contesa. Junqueras i Puigdemont, per exemple, ja es van enfrontar l’any 2019. Va guanyar Puigdemont mentre, en el conjunt d’Espanya, el PSOE gairebé va doblar en vots el PP i li va treure 12 punts.

Notícies relacionades

Si la coalició i la majoria de la investidura aguanten, serà el primer examen a les urnes d’aquests pactes. La fotografia pot ser distorsionada. En aquesta ocasió, els comicis al Parlament europeu no coincidiran amb cap elecció local. El 2019 es va votar el mateix dia en les municipals i en les autonòmiques a la majoria de comunitats. Quan a Europa es vota en solitari conflueixen una baixa mobilització i un cert alleujament dels electors cap a opcions més radicals. El 2014, les europees van ser el ‘momentum’ de Podem i de Pablo Iglesias després del 15-M. Però en altres ocasions en aquests comicis es van fer un lloc des de José María Ruiz Mateos fins a UPyD. 

Si Puigdemont i Junqueras repeteixen com a candidats, serà inevitable que aquestes eleccions es converteixin en el gran plebiscit sobre l’amnistia que reclama el PP que, al seu torn, mirarà de posar sordina a Vox amb un discurs més contundent, com està fent aquests dies. L’amnistia pot colar-se fins i tot a l’agenda global de les eleccions i acabar decantant una nova majoria a Estrasburg formada pels socis del PP i els socis de Vox, alternativa a la que ha governat la UE des de la seva fundació, amb els socis del PP i els socis del PSOE. I no oblidem que el gran tema d’aquestes eleccions serà Ucraïna, que tant té a veure amb la integritat territorial.