NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La sensatesa del Cercle

1
Es llegeix en minuts
Català de l’Any 2022, en la imagen Jaume Guardiola, presidente del Cercle d’Economia y Pere Aragonès

Català de l’Any 2022, en la imagen Jaume Guardiola, presidente del Cercle d’Economia y Pere Aragonès / FERRAN NADEU (EPC)

El Cercle d’Economia és una institució singular. Ha nascut de la conjunció d’empresaris, acadèmics i directius per impulsar la integració de Catalunya i del conjunt d’Espanya en el que llavors era la Comunitat Econòmica Europea, avui la UE. La seva primera conclusió va ser que aquesta integració era impossible mentre Espanya no fos una democràcia. I des d’aquell moment van tenir clar que l’economia de mercat i la democràcia han d’anar de bracet. Una no funciona sense l’altra, per gaires experiments que es facin a la Xina o a Rússia. 

Notícies relacionades

Fidel als seus orígens, el Cercle publica periòdicament unes notes d’actualitat. Gairebé sempre sobre reformes que necessita la nostra economia, però també sobre la política que es necessita per fer aquestes reformes. De manera valenta, el Cercle s’ha posicionat sobre l’amnistia que, presumptament, negocien els partits que podrien investir Pedro Sánchez. Malgrat que algú de la junta va voler orientar el sentit del que es diu en la nota amb una filtració al servei d’una causa partidista, és cert que el contingut no podia ser més assenyat. Diu el Cercle que l’amnistia no és pecat mortal, però que només podria tenir sentit per aconseguir els objectius que es proposa si forma part d’un pacte polític més ampli, que ha d’incloure el PP, i que ha d’abordar els reptes territorials de la democràcia espanyola. No es podia dir millor i per ningú més autoritzat per la seva posició l’any 2017.

El pacte que s’acosta pot acabar sent paradoxal perquè com més s’inflen les seves pretensions històriques més es posen en evidència les seves llacunes tacticistes. ¿Cal fer l’impossible perquè els nacionalismes democràtics tornin a les institucions? Sens dubte. ¿Cal desambiguar el pacte territorial de la Constitució per recuperar el consens? Sens dubte. ¿Es pot fer això per la mínima i en el temps de descompte? Sí, però no durarà.