NEWSLETTER Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Pendents de Junts, també a Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Pendents de Junts, també a Barcelona

LORENA SOPOENA/EUROPA PRESS

¿Es pot intentar reprovar un alcalde a Barcelona el mateix dia que es presenta a Madrid a so de bombo i platerets un acord de coalició amb el seu partit per frenar la dreta i la ultradreta? Es pot. Va estar a punt de passar aquesta setmana a l’ajuntament de la capital catalana. Els Comuns d’Ada Colau van retirar in extremis la reprovació a Jaume Collboni quan van constatar que Junts no estava per la feina. Una mostra dels nervis que viu aquesta formació a l’esfera municipal. Més d’un té la impressió que alguns dels seus efectius estan ansiosos per saber si la formació entrarà al govern municipal per decidir el seu futur o... canviar de partit com han fet en ocasions anteriors.

Notícies relacionades

La realitat és tossuda. L’entrada dels Comuns en el govern de Collboni no serveix de res per assegurar una majoria si no ho fa al costat d’Esquerra, un partit que acaba de sortir d’un disputat congrés intern i que supedita la decisió final al que passi al Congrés amb la investidura. Una cosa similar al que passa amb Junts que, malgrat les ganes de Xavier Trias de governar amb el PSC, no es decidirà fins que Puigdemont acabi la seva negociació amb Sánchez.

Així doncs, condicionar el vot a les ordenances fiscals que es produirà aquest divendres a l’entrada en el govern municipal és un atzucac. Els grups amb vocació d’afegir-se a l’equip de Collboni han d’entendre que és una condició necessària. I l’alcalde ha de posar-los una pista d’aterratge per fer-ho. El sudoku barceloní ha quedat atrapat en la investidura de Pedro Sánchez. Els Comuns han d’entendre que ja no tenen l’alcaldia i que són necessaris, però no suficients; Esquerra ha de decidir què vol ser de gran i Junts modular els seus equilibris. Els vetos encreuats poden desaparèixer si recolzen un mateix govern a Madrid i els preus poden ser diferents si allà no hi ha acord. A Barcelona li toca esperar, però ho farà millor si aprova les ordenances.