Guerra al Pròxim Orient Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Hitler ho tornaria a fer

El domini del vocabulari per part d’Israel ha portat a equiparar Hamàs amb la població civil, una ocupació i colonització amb la defensa

Manifestants jueus es concentren a l’interior del complex del Capitoli en defensa de Gaza

Israel. Origen i evolució del país de la pau impossible

2
Es llegeix en minuts
Hitler ho tornaria a fer

MOHAMMED SABER / EFE

Quan a l’institut, fa anys, ens van obligar a veure ‘La llista de Schindler’, la reflexió va ser: «Però això com va poder passar». Vam aprendre sobre l’antisemitisme. I, després, la banalitat del mal, d’Arendt. Aquesta capacitat de complir ordres sense que importessin les conseqüències. Potser això explica el que avui veiem entre Palestina i Israel, en mitjans i en la diplomàcia.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per parts. Deia Kapuściński que «les guerres sempre comencen abans que se senti el primer tret, comencen amb un canvi del vocabulari en els mitjans». Desantes ja apuntava el 1976 que la notícia no veritable es converteix en «corrupció». I això explicaria el d’aquests dies, en què semblava que això d’Israel havia començat amb l’atac de Hamàs i no fa 75 anys, amb el poder major d’aquest Estat per imposar el seu relat. Potser per això impedeixen l’entrada de la premsa a Gaza, perquè cap altra versió no sigui narrada. El domini del vocabulari per part d’Israel ha portat a equiparar Hamàs amb la població civil, una organització terrorista amb un Estat amb exèrcit, una ocupació i colonització amb la defensa, que criticar Israel sigui antisemitisme, ocultar els israelians que critiquen Netanyahu o imposar fonts sionistes en els mitjans occidentals. El resultat ha sigut desinformació i deshumanització.

I segon, la comunitat internacional. Nacions Unides es va crear perquè els genocidis i els horrors d’una guerra mundial no es repetissin. En canvi, mai hem estat més a punt d’un conflicte mundial com ara. ¿Per què tants anys d’impunitat per a Israel després dels incompliments de l’ONU? ¿En quin nombre de morts acaba el dret de defensa d’Israel? ¿L’Eurocambra aprova el dret de defensa i com s’executa aquest dret? ¿Creuen que eliminar Hamàs és la solució quan aquest món sense Hamàs ja existeix a Cisjordània, i l’ocupació i l’assassinat de palestins no para? ¿Per què no s’exigeix un alto al foc i només es permeten 20 camions d’ajuda a una població segrestada per Israel, ja que no tenen ni llibertat de moviments? ¿Quina legitimitat té un Estat quan diu combatre idees terroristes des del terror? ¿Què fer si Israel no reconeix ni el Tribunal Penal Internacional i el veto a l’ONU paralitza treves humanitàries? ¿Si hi ha carta blanca del dret internacional per a Israel, hi ha carta blanca per a la resta d’estats del món? ¿La comunitat internacional pot fer alguna cosa més que festejar després el Dia del Nen i la Nena, o el 8M, mentre els estan matant?

Notícies relacionades

Potser estaríem pitjor sense les Nacions Unides, però l’ONU i Europa estaven per prevenir crims i genocidis i no perquè cada 15 minuts un nen sigui massacrat. És frustrant escoltar condolences internacionals o dir que hi haurà un judici a posteriori als culpables mentre els morts ja estan en fosses. Això sí, el negoci de la venda d’armes, va bé.

Avui pensava en aquella classe d’institut i en aquella pregunta i sí, allò de Hitler va passar perquè passa ara mateix. Hitler avui podria repetir la seva història.