Newsletter

Lluitar contra la inflació sense un Govern al comandament

1
Es llegeix en minuts
Lluitar contra la inflació sense un Govern al comandament

Espanya va tornar ahir a esgotar els terminis i va remetre a la Comissió Europea el Pla Pressupostari del 2024 l’últim dia hàbil per complir la normativa comunitària. El document, que inclou les previsions macroeconòmiques i l’evolució de les finances públiques del país, és més insòlit que mai. El remet a Brussel·les un Govern interí, sense que hi hagi encara una data decidida per a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez, i sense haver pogut així iniciar la tramitació del Projecte de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE). Els detalls del pla es coneixeran avui, però tot apunta que inclourà una previsió del dèficit públic del 3% del PIB per a l’any que ve i que no es recolliran grans canvis en política econòmica a l’estar el Govern en funcions. D’aquesta manera, es pot intuir que el document assumirà que no es prorrogaran les mesures antiinflació que vencen a final d’any, com explica Rosa Sánchez. 

Notícies relacionades

La Comissió Europea examinarà el projecte i emetrà un dictamen abans del 30 de novembre, moment en què Espanya encara continuarà sense tenir nous pressupostos. La previsió més optimista de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és accelerar les negociacions perquè els comptes es puguin aprovar al gener

Aquesta incertesa, sense un Govern al capdavant del país gairebé tres mesos després de les eleccions, es produeix en un moment internacional crucial, amb dues guerres en marxa i una economia en fase de refredament. Els tipus d’interès continuaran alts més temps del previst i la inflació disparada difícilment baixarà del 2% abans del 2025. Tot indica que aquests condicionants seran un llast per al creixement econòmic i el dinamisme del mercat laboral en què Sánchez confia per accelerar la reducció del dèficit a què s’ha compromès amb Brussel·les. Corregir el rumb serà essencial i requerirà que hi hagi un Govern al timó al més aviat possible.