Investidura Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’ou i la castanya

Entre la desjudicialització i l’amnistia hi ha una distància sideral. Els interessats es podrien concentrar a consensuar per què és necessari decretar l’oblit de l’ocorregut el 2017 i anys següents

Sánchez transmet al Rei la seva confiança a aconseguir la investidura: «No hi ha cap altra alternativa»

Puigdemont avisa Sánchez que les contrapartides per investir-lo seran molt més elevades

1
Es llegeix en minuts
L’ou i la castanya

CHEMA MOYA / EFE / POOL

El PP s’esforça a divulgar la sospita que entre el PSOE i ERC-Junts està tot pactat per repetir en la investidura el que va funcionar en la constitució del Congrés. Molt probablement és fals, tot i que el risc que va prendre Pedro Sánchez davant el Rei, assegurant-li que vol anar a una sessió d’investidura perquè es veu capaç de tirar-la endavant, sustenta la teoria que el primer pas de tota negociació seriosa ja s’hauria fet. La transcendència de la que està en marxa entre els socialistes i els independentistes augura un pacte complex de tancar; no obstant, vorejaria el ridícul que els protagonistes diguin el que estan dient de no haver-se produït l’intercanvi ferm de la voluntat de fer tot el possible per arribar a un acord.

Notícies relacionades

La qüestió seria, per tant, posar en comú el que és possible i el que no ho és ara com ara. I aquí cada paraula o gest és un Vietnam. Sánchez no es mou del diàleg com a mètode, la Constitució com a marc i la desjudicialització com a objectiu. Pere Aragonès i Carles Puigdemont continuen aferrats a l’amnistia com a línia vermella, tot i que alguna cosa s’ha avançat, perquè de la seva formulació tradicional a cada intervenció se’ls oblida citar l’autodeterminació.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Entre els conceptes de la desjudicialització i l’amnistia hi ha una distància sideral. Els interessats es podrien concentrar a consensuar per què és necessari decretar l’oblit de l’ocorregut el 2017 i anys següents, més enllà dels inconvenients constitucionals que bona part dels experts continuen mantenint. Per a l’independentisme, l’amnistia dels seus és una concessió imprescindible per reanimar el conflicte polític amb nous ànims i alguna esperança de reconstruir un moviment popular colpejat pels successius fracassos. Per als socialistes, la desjudicialització és la via apropiada per al retrobament de les dues Catalunyes que es van enfrontar en aquell període negre. Farà falta molta voluntat de pacte per casar les dues propostes, tan contradictòries com un ou i una castanya.