Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Opositors, presencialisme i productivitat

1
Es llegeix en minuts
Opositors, presencialisme i productivitat

JORDI OTIX

Em desconcerta el superdissabte d’oposicions. Així ha batejat Gabriel Ubieto el primer dia d’aquest juliol electoral, en què coincideixen la convocatòria més gran de la història del Departament d’Educació a Catalunya –36.304 aspirants per a 14.238 places– i la repetició de les oposicions del fiasco –3.463 interins opten a convertir-se en funcionaris–. Gairebé 40.000 ànimes volen participar en el procés d’estabilització de la funció pública catalana. Les dones són majoria, amb una edat mitjana de 49 anys i una antiguitat de 13 anys de serveis prestats. Diuen d’elles que busquen estabilitat laboral, equitat salarial, horari fix i conciliació. 

No estan soles aquest any 2023 marcat pels plans de reducció de la temporalitat imposats des de Brussel·les i per la necessitat d’afrontar el relleu generacional dels funcionaris ‘baby boomers’ a punt de jubilar-se. El retrat robot dels opositors inclou també persones que busquen saltar a la funció pública després d’haver acumulat anys d’experiència en l’empresa privada. Multiopositors, s’autodefineixen, que preparen una o dues proves alhora. 

Notícies relacionades

Tot i que la majoria de les convocatòries són per regularitzar la situació dels interins, el fervor per l’oposició hauria de portar governs i agents socials a reflexionar sobre les condicions del mercat laboral a Espanya, un país de llargues jornades de treball, elevat presencialisme –personal i digital–, baixa productivitat davant la resta d’Europa –PIB generat per hores treballades–, àmplies bretxes salarials i dificultats per conciliar. 

Convindria aconseguir un gran pacte de país per acabar amb el presencialisme mal entès, racionalitzar l’organització de la jornada laboral –sempre millor de manera voluntària i amb incentius que coercitivament– i avançar en productivitat –amb objectius i mètriques transparents. Però res d’això s’entreveu a l’horitzó ni abans ni després del 23J. Llàstima.