Escalada armamentística Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Borratxera nuclear

Ja ningú es creu la dissuasió, qui té armes les vol utilitzar. S’han acabat els controls i la diplomàcia nuclear

3
Es llegeix en minuts
Borratxera nuclear

Amb un ordre internacional agònic i una tensió geopolítica ‘in crescendo’, el món s’ha sumit en una borratxera nuclear que blanqueja les armes més mortíferes fabricades per l’home. Amb la comunicació pràcticament trencada entre les potències –Estats Units i Rússia– que tenen el 90% de l’arsenal atòmic i trencats els controls aconseguits durant la guerra freda, governs, exèrcits i instituts d’opinió pública estudien l’ús de la força nuclear com si a ningú li importessin els morts ni les catastròfiques conseqüències per al planeta

Un informe de l’Institut Internacional d’Investigació per a la Pau d’Estocolm, publicat al juny, assenyala que el 2022 el nombre de caps nuclears operatius va augmentar en 86, fins a 9.576, a causa en gran part de l’increment de l’arsenal xinès de 350 a 410 ogives en ús. El SIPRI distingeix entre la totalitat de caps atòmics, que inclou les antigues que es preveu desmantellar (12.512, a principis del 2023), i les operatives, és a dir, les que estan a punt per llançar-se. 

Alhora, un altre informe de la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (guanyadora del Nobel de la pau) revela que el 2022 els nou països que tenen armament nuclear van gastar 157.000 dòlars per minut en el seu increment, modernització i manteniment. Segons l’ICAN, només els EUA van gastar 43.700 milions de dòlars, una mica més que la suma dels altres vuit països junts (Rússia, la Xina, França, el Regne Unit, l’Índia, el Pakistan, Israel i Corea del Nord).

En plena guerra entre Rússia i Ucraïna, en un dels moments més perillosos de la humanitat, un incomprensible fatalisme plana sobre el món, que sembla acceptar impassible que fins ara s’ha lliurat per sort de l’holocaust atòmic, però que això pot canviar. L’única resposta és individual: els més agraciats es construeixen un búnquer, d’altres s’aprovisionen de pastilles de iode i la resta esperen els esdeveniments, adormits o llançant llenya al foc.

Putin adverteix que és la primera potència nuclear, amb 4.489 ogives en ús, i està disposat a utilitzar-les si es posa en perill l’existència de Rússia, o més aviat la seva. Els mitjans internacionals debaten amb normalitat sobre qui bombardejarà la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d’Europa, ucraïnesa, però sota control rus des de poc després d’iniciar-se la guerra el febrer del 2022.

Els EUA, l’únic país que ha llançat dues bombes atòmiques i va estar disposat a tornar a recórrer-hi a Corea i al Vietnam, assegura que «serà esborrat de la terra» el règim que s’atreveixi a utilitzar aquest armament contra ell o contra algun dels seus aliats. Amb aquest compromís, Biden mira de calmar el Japó, Corea del Sud, les Filipines i altres socis del Pacífic oriental, que recolzen la seva política de contenció de la Xina per amenaçar la supremacia nord-americana. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

A la descarada rivalitat entre Washington i Pequín s’uneix, per agitar encara més les aigües, la imprevisibilitat de Corea del Nord, que ha portat el 71% de la població sud-coreana, segons una enquesta del Consell de Chicago del 2022, a declarar-se a favor que Seül desenvolupi el seu propi arsenal atòmic. Amb l’objectiu d’impedir-ho, l’abril passat Washington va acceptar formar amb Seül un Grup Consultiu Nuclear en el qual es discutirà sobre planificació, resposta i acció amb aquest tipus d’armament. A més, enviarà als ports sud-coreans submarins de la classe Ohio, dotats de 20 míssils balístics Trident II, cadascun capaç de transportar quatre ogives nuclears.

Notícies relacionades

A Europa, als 290 caps atòmics operatius de França i 225 del Regne Unit, cal sumar-hi 150 més de l’OTAN estacionades entre Itàlia, Alemanya, els Països Baixos i Bèlgica. Per si fossin poques, Polònia insisteix a allotjar també al seu territori aquestes armes per respondre a qualsevol temptativa russa. Moscou, mentrestant, ha estacionat a Bielorússia armes nuclears tàctiques.

A mesura que l’espant de la guerra d’Ucraïna s’allarga en el temps, es va assumint l’eventual ús de bombes atòmiques brutes, tàctiques o estratègiques. La decisió de Moscou de suspendre la seva participació en el tractat del 2010 Nou START sobre reducció i limitació d’armes estratègiques ofensives, va posar fi a l’últim acord de control d’armes nuclears que obligava Rússia i els EUA. Ja ningú es creu la dissuasió, qui té armes les vol utilitzar. S’han acabat els controls i la diplomàcia nuclear. Amb el món sortint a l’abisme, ¡campi qui pugui!