Apunt

¡Que els bombin, als dipòsits!

1
Es llegeix en minuts
¡Que els bombin, als dipòsits!

APIE

No de manera tan contundent com Xavier Trias, l’autodenominat «independentista tranquil», després de perdre l’alcaldia de Barcelona per una triangulació que li va donar la vara de comandament al socialista Jaume Collboni, però la banca també ha esclatat aquests dies. Després de la nova ofensiva per part de la vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, reclamant que remunerin els dipòsits, la majoria han sortit en tromba: l’interès s’adaptarà a l’abrupte augment experimentat pel preu del diner (del 0 a 4% en només un any), però «no perquè ho digui ella».

Però no és només Calviño (en contrast amb el ‘ningú’ que, segons Pedro Sánchez, té Alberto Núñez Feijóo per dirigir la seva política econòmica si guanyen el 23J). Són moltes les veus que ho reclamen, començant per la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, sorpresa per la lentitud de la banca espanyola a l’hora d’augmentar els interessos dels dipòsits, mentre es disparen els de les hipoteques i els crèdits.

Notícies relacionades

Probablement els 983.000 milions d’euros en dipòsits de les llars custodiades per la banca a 30 d’abril no són la manera més moderna d’estalviar, però és la que utilitzen els que prefereixen eludir al màxim la sensació de risc. I aquests estalviadors veuen amb sorpresa que si volen més interessos han d’acudir a entitats més petites o mitjanes, que arriben a oferir fins al 4% TAE, mentre la gran banca els ofereix fons d’inversió i productes que els proporcionen comissions.

I a més han descobert una altra manera de treure més rendiment als seus diners amb sensació de seguretat i sense haver de desprendre-se’n gaire temps: les lletres del Tresor, és a dir, el deute públic a curt termini (menys d’un any) del qual el 14,95% estava a 31 de març en mans de persones físiques, enfront el 0,02% d’un any enrere. N’hi ha prou de veure els interessos de les últimes subhastes: 3,445% a 12 mesos; 3,462% a 9 mesos; 3,372% a 6 mesos, i 3,255% a 3 mesos. Vist això i atesa l’actitud de la gran banca, hi ha particulars que s’han dit: ¡Que els bombin, als dipòsits!