Newsletter

Els menors de Badalona, carn de campanya

1
Es llegeix en minuts
Els menors de Badalona, carn de campanya

LAURA GUERRERO

La redacció d’EL PERIÓDICO és un ésser viu que, quan respira a plens pulmons, és imbatible. Així ha passat en els últims set dies en què el diari s’ha bolcat en les agressions sexuals entre menors a Badalona. El director Albert Sáez va proposar que una de les principals cobertures de la setmana havia de centrar-se en les violacions grupals ocorregudes a la ciutat i el centre comercial Màgic. L’objectiu era entendre més el degoteig de casos des d’una perspectiva policial, de serveis socials i ciutadana. No hauria fet falta demanar-ho, perquè les responsables de les àrees de Societat i Barcelona (Montse Baraza, Núria Marrón i Txell Pauné) ja havien fet d’això l’eix de la seva setmana, amb els periodistes Guillem Sánchez, Elisenda Colell i Gerardo Santos sobre el terreny. 

El resultat, més que brillant, va culminar ahir amb la triple mirada de Colell, que va recollir les veus dels nens del carrer de Badalona –dels mateixos cercles que els presumptes agressors, d’altres víctimes dels menors investigats i dels adults.

El deteriorament econòmic i social del Màgic i els barris del seu entorn que ha constatat la nostra radiografia no és extrapolable al cent per cent a altres territoris, com tampoc ho és l’arrel gitana d’alguns dels menors. Però sí que existeixen patrons que es repeteixen i que cal abordar.

Notícies relacionades

La crisi desencadenada convida a una reflexió política, social, familiar, educativa, veïnal, urbanística, policial i cultural amb la màxima participació possible. Que serveixi per avançar en prevenció, sobretot, però també per consensuar quina és la millor manera d’actuar quan s’arriba tard. Potser s’ha de revisar la llei del menor i la seva inimputabilitat en determinats casos.

Aquesta reflexió equilibrada, que hauria de fugir del maniqueisme entre el bonisme i la mà dura amb els menors, no arribarà a curt termini perquè Pedro Sánchez ha jugat a l’avanç electoral. Els menors i les seves agressions seran carn de campanya. Llàstima.