Newsletter Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Un emèrit sense lleis ni tradicions

1
Es llegeix en minuts
mdedios47460796 graf8392  madrid  22 03 2019   el rey em rito  juan carlos i190322211629

mdedios47460796 graf8392 madrid 22 03 2019 el rey em rito juan carlos i190322211629 / Fernando Alvarado

Pilar Santos ha revelat que Felip VI li ha demanat a Joan Carles I que no visiti Espanya durant la campanya electoral per participar en les seves regates. La petició es va fer quan les eleccions estava previst que fossin al desembre. I se suposa que continua vigent o, precisament per això, hi ha interès a revelar el pacte. Ni les lleis ni la tradició regulen la figura de l’emèrit a Espanya, de manera que pare i fill ho gestionen com poden amb l’agreujant dels problemes amb la justícia de Juan Carlos.

Notícies relacionades

La decisió de l’actual monarca intenta evitar que la forma d’Estat es converteixi en un tema de campanya. Vox i Podem estarien encantats que fos així i, possiblement, el que tem la Casa Reial és que la deriva frontista del PSOE pogués portar Sánchez a entrar en l’assumpte si Juan Carlos es passeja per Sanxenxo i les càmeres d’Ana Rosa li posen el focus. Com en el cas de l’avenç electoral, el mateix fet de defugir el debat ja indica quin és el resultat que auguren els que ho fan. Un altre tema intocable de la centralitat del sistema que dona ales als extrems. 

La democràcia espanyola està sotmesa a una pinça en la qual, d’una banda, hi ha una sèrie de temes que no es poden tractar perquè han quedat subsumits en els tabús de la transició, des de la forma d’Estat fins a la llei electoral. I d’altres que no fa falta tractar-los perquè són matèries regulades per Europa. Per exemple, si avui no estiguéssim integrats a la zona euro, el gran tema de la imminent campanya electoral seria la necessitat d’efectuar una devaluació de la moneda per combatre els efectes de la inflació amb l’encariment de l’energia i d’altres matèries primeres. Però no, això ho decideix el Banc Central Europeu (BCE), que ret comptes davant el Parlament de Brussel·les, que són les eleccions que ens queden per a la pròxima primavera. Així que ens entretenim amb el que podem, des de quants debats es faran fins a quants ministeris es crearan o es destruiran, quan sabem que només es transformen. Perquè aquí ningú ha plantejat reduir el nombre de funcionaris.