Actitud vital Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Els «llevamotxilles» existeixen

La felicitat a l’edat adulta existeix i consisteix a treure’s la motxilla de problemes a temps

2
Es llegeix en minuts
Els «llevamotxilles» existeixen

Cada dia m’agraden més les persones grans i em fan més mandra les menors. Tinc la sort de viure en un barri on poques vegades hi ha turistes i cada matí esmorzo junt amb persones conegudes: comerciants locals i veïns. La perruqueria és una font de saviesa i de persones d’edat avançada. L’altre dia va sortir-ne una encantadora dona de 92 anys que em va dir alguna cosa com que la vida era molt senzilla i meravellosa, però que quan te n’adonaves ja era massa tard. ¿Com podia caminar tan lleugera? Portava un bastó, però anava sola per la vida a una velocitat important i envejable. Després tenim el Francisco, un hmoe de 90 anys que s’ha trencat el fèmur i que cada dia el veiem amb un caminador. Va molt lent, però no perdona ni els diumenges. Diu que si fa la volta a l’illa cada dia no es recuperarà i no es podrà aixecar del sofà. També tinc la sort de tenir una superilla davant de casa i us prometo que no hi ha ni guiris borratxos ni nens fora de l’horari escolar. Gairebé sempre hi ha vells prenent el sol i deixant passar les hores. L’altre dia vaig descobrir una senyora que fa 50 anys que va a nedar a la piscina municipal del barri. Té 86 anys. Analitzo, m’aturo i penso què tenen tots aquests vellets adorables i savis que saben disfrutar de la vida, que caminen lleugers i que no estan emprenyats. I la resposta no és que hagin tingut una vida fàcil. Com totes les persones de la vida, han patit injustícies, malalties, abandonaments i moltes desgràcies, però alguna cosa tenen en comú que els fa disfrutar de la vida amb alegria i sense témer la mort.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Psicòlegs

Notícies relacionades

¿Saben aquesta motxilla que tots portem a l’esquena i que està plena de problemes, traumes i dolor? ¿Aquesta que cada aniversari pesa més? ¡Sí, aquesta! Doncs aquests vellets ¡se la van treure! A una fins i tot se li va morir un fill. ¿Hi ha cap motxilla més bèstia que aquesta? Segurament que sí, però si fem un petit esforç ens la podem treure i caminarem molt millor. Però no s’ha de trigar massa, perquè pots córrer el risc d’oblidar que la portes, creure que hauràs d’anar tota la vida amb aquest pes a l’esquena, i és llavors quan acabaràs com aquests vells cabrons que se’t colen al súper, et criden quan vas en bici o s’enfaden molt quan regues les plantes i li cauen quatre gotes al cap.

La felicitat a l’edat adulta existeix i consisteix a treure’s la motxilla a temps. Nota important: no has de fer-ho sol. Hi ha persones especialitzades a treure-les. Es diuen psicòlegs.