Apunt

Cercle de sorpreses

Les últimes reunions anuals de l’entitat han coincidit amb esdeveniments polítics inesperats

1
Es llegeix en minuts
Cercle de sorpreses

FERRAN NADEU

El Cercle d’Economia té el do que la seva tradicional reunió anual coincideixi amb esdeveniments polítics inesperats. El 2018, sota la presidència de Juan José Brugera, les jornades van quedar desertes de polítics per la moció de censura que va iniciar el cicle de Pedro Sánchez a la Moncloa.

Després del parèntesi pandèmic, el nou president del Cercle, Javier Faus, va revolucionar aquestes trobades el 2021 al traslladar-les de Sitges, on se celebraven des de 1997, a Barcelona i va aconseguir que el president Pere Aragonès es fotografiés amb el Rei després d’anys d’esquivar-lo. Va ser, al seu torn, la primera edició del premi a la construcció europea, que va venir a recollir l’expresident del BCE, Mario Draghi. Fins i tot el president de Corea del Sud, Moon Jae In, hi va ser present.

I l’any passat, la guardonada va ser la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en unes jornades convertides de nou en l’epicentre del món econòmic i polític per tres dies i en què Aragonès i Sánchez van parlar uns minuts enmig de la tempesta pels espionatges a través de Pegasus.

Faus va esgotar el seu mandat i, després de les eleccions de juliol passat, les primeres amb dos candidats per al Cercle: Rosa Cañadas i Jaume Guardiola, es va imposar el segon.

Notícies relacionades

Guardiola buscava menys presència de polítics aquest any. Però el terratrèmol provocat per Pedro Sánchez el primer dia de les jornades al convocar eleccions el 23 de juliol, ha fet que, com sempre, la política es colés pels passadissos de l’Hotel W, en paral·lel als debats sobre geopolítica i la intel·ligència artificial.

El Cercle, que ha emmarcat les seves jornades amb una nota d’opinió en què alerta de l’estancament del nivell de vida respecte a la UE, es va quedar sense la clausura de Sánchez, rellevat per la vicepresidenta Nadia Calviño. I tot el protagonisme va ser per a Alberto Núñez Feijóo que, aquesta vegada sí, va connectar amb l’auditori d’empresaris, molts dels quals veuen ja liquidat el cicle que Sánchez va iniciar en la Reunió Cercle d’Economia fa cinc anys. I ja preparen la del 2024: ¿quina serà la sorpresa?