Cita anual

I Ursula fa de BCN una capital europea

La presidenta de la Comissió Europea desencadena una eixordadora i prolongada ovació amb un discurs emotiu i europeista a la Reunió del Cercle d’Economia

I Ursula fa de BCN una capital europea

AFP/Pau Barrena

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No podia tancar el Cercle d’Economia amb millor brillantor la seva reunió anual, l’edició número 37, convertida de nou en una cita ineludible a l’agenda per al debat i la reflexió, que amb la presidenta de la Comissió Europea. Després de rebre el premi a la construcció europea de mans del president del Govern, Pedro Sánchez, i del Cercle, Javier Faus, Ursula von der Leyen ha rebut una eixordadora i prolongada ovació d’un auditori completament entregat, en el qual també hi havia el president Pere Aragonès.

Sánchez ha sabut recollir el sentir majoritari que es respirava a l’hotel W de Barcelona, el lloc on s’han celebrat les trobades, al ressaltar «la sort» de comptar amb aquesta política alemanya com a presidenta de l’organisme executiu de la Unió Europea (UE). Ningú ha estalviat elogis per a la cap de l’Executiu comunitari, convertida en l’exemplificació dels valors del vell continent.

La reunió del Cercle, sota el lema ‘El moment d’Europa. Esperança política, autonomia estratègica’, no podia tenir millor final i ha fet Barcelona encara més europea i punt de referència de debat de les elits, però no només sobre economia i política, sinó sobre qüestions socials i d’igualtat de gèneres, entre altres temes.

La mandatària europea ha lloat el lema del Cercle, l’europeisme del qual va recordar i va enaltir, perquè, segons el seu parer, la UE viu un moment de consolidació davant la crisi a Ucraïna. Però ja venia d’un altre dels grans moments: la creació dels fons ‘Next Generation’. «Avui puc dir-los amb total certesa que Europa està vivint el seu moment», ha destacat. Al seu entendre, la pandèmia va ser com un punt d’inflexió per a la UE, ja que va demostrar la necessitat d’una resposta conjunta.

Vacunes i democràcia

Amb una ferma convicció democràtica (ha recordat que la primera vacuna contra la covid es va desenvolupar a Europa, cosa que li ha servit per remarcar que la ciència prospera en democràcia i en una economia social de mercat com l’europea) ha defensat el paper d’Europa en contra de la guerra provocada per Vladímir Putin perquè «no és només el futur d’Ucraïna el que està en joc. S’està intentant destruir l’arquitectura de seguretat d’Europa».

Notícies relacionades

Von der Leyen ha recordat la unitat demostrada per la UE amb la vacunació contra la covid, així com amb els fons ‘Next Generation’ i en la reacció contra l’agressió russa. «Només hi ha un camí per ajudar Ucraïna i assegurar el nostre futur: escollint la unitat», ha dit.

El llegat de Pau Casals

I en un dels moments cabdals dels seus discurs ha recordat al violoncel·lista universal Pau Casals. «Quan Espanya va caure sota el domini autoritari, Casals va escollir l’exili. Va decidir que no actuaria al seu país d’origen ni als països que reconeguessin el règim franquista fins que la democràcia tornés a Espanya. Pau Casals es va mantenir ferm tota la vida». I va afegir la frase de l’insigne músic: «No soc un polític. La política no és cosa d’un artista. Però, sota el meu punt de vista, un artista té l’obligació de prendre partit si està en joc la dignitat humana». Segons el parer de Von der Leyen, «el llegat de Pau Casals perviu. Avui, Europa pren partit. Per la dignitat humana i la democràcia per a tot el món».