Llibres recomanats Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Escriure per arrelar-se

Entro en una llibreria i tinc una sensació d'amplitud i silenci. Maig és bon moment per a lectures que obtenen el benefici de la pausa

1
Es llegeix en minuts
Escriure per arrelar-se

EPC / MANU MITRU

Som al mes de maig, entro en una llibreria i tinc una sensació d’amplitud i silenci, com de diumenge al matí en un barri tranquil de la gran ciutat. No em refereixo als clients, sinó a les taules de novetats. Un mes després de Sant Jordi ha quedat enrere l’embús de trànsit i els llibres s’ordenen amb calma. Ara és l’hora de qui pot evitar les aglomeracions sabent que té lectors que l’esperen, com Irene Solà amb la novel.la 'Et vaig donar ulls i vas mirar les tenebres' (Anagrama); és l’hora de les reedicions amb aires de novetat, com 'La festa de Gerald' de Robert Coover (Quaderns Crema). I també és un bon moment per a lectures que obtenen el benefici de la pausa, com 'Matar el nervi' d’Anna Pazos (La Segona Perifèria).

Catàleg d’intents

Notícies relacionades

'Matar el nervi' és un híbrid entre el periodisme literari i la memòria personal, però més enllà d’etiquetes és sobretot un text amb moments enlluernadors. Pazos parla dels "intents fallits d’arrelament" que s’han succeït durant la seva joventut, i el llibre també funciona com un catàleg d’aquests intents. Viatges i estades en altres ciutats i països, a mig camí de la fugida i l’aventura, la recerca i la desaparició, i que ara, des de l’edat adulta, sembla que trobin en la prosa una mena d’acció analgèsica.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquest efecte s’aconsegueix a través de la reunió feliç de diverses qualitats: un do per l'observació; una lucidesa a l’hora de descriure les pors i desitjos que mouen les persones; una penetració moral que li permet incloure una mirada sobre l’actualitat latent, com ara amb el conflicte a Israel i Palestina o el moviment MeToo i el feminisme. Pazos té facilitat per acostar-se a persones límit, desclassades o a mig formar, éssers que es troben en un encreuament vital o encallats en un malson virtuós, i que són el contrapunt exterior d’una inquietud familiar. Tot això, a més, ho aconsegueix amb un to i una veu personals, "el bé més preuat", que s’expressen en una llengua rica, viva, que sap reflectir llums i ombres vitals. Com aquest temps de maig, vet aquí.