Gàrgoles Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La serp, la closca i l’ou

Cal denunciar no només la presència de violents, sinó sobretot totes aquelles plataformes d’opinió que els edulcoren o matisen

2
Es llegeix en minuts
La serp, la closca i l’ou

JOSEP LAGO/AFP

És evident que cal constatar la gravetat del que va passar a l’RCDE Stadium després del triomf del Barça. Hi va haver moments en què va semblar que els eixelebrats seguidors periquitos que van saltar a la gespa estaven en condicions d’encalçar els jugadors blaugrana, que havien sortit esperitats de la rotllana per no ser engolits per aquella munió d’energúmens que es mostraven indignats per una “provocació” que em penso que va ser del tot inexistent. Deixant a banda la sang freda de Carles Naval, que va anar cap al túnel caminant com si res, la resta van viure moments de veritable angoixa perquè, en un espai com aquell, indefensos davant la salvatjada anunciada, perillava la seva integritat.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Connivència

Això és així. Es miri com es miri. Qualsevol matisació, qualsevol edulcoració de l’escena, va a favor dels violents i ens enfronta a una situació que no és patrimoni exclusiu del futbol i del seu entorn, sinó que s’estén a tota la societat. El cas dels feixistes aglevats sota la bandera de Desokupa, amb la uniformitat cohesionadora de la violència explícita, n’és l’últim exemple. Per això cal denunciar no solament la seva presència, que incorpora la possibilitat d’anar ocupant espais de poder civil, no solament el comportament descerebrat, sinó sobretot totes aquelles plataformes d’opinió que els edulcoren o matisen. Sense anar més lluny, i arran dels fets de Cornellà-el Prat, les declaracions de qui va ser president de l’Espanyol, Joan Collet. Ha dit que “la gent no va saltar per agredir jugadors, va saltar perquè marxessin al vestidor”. És a dir, els justifica, en banalitza les accions. Primer de tot, encara que ho haguessin fet “només” per provocar la desbandada i les corredisses, això també seria violència. I a fe que ho van aconseguir. No pas per decisió lliure dels jugadors i els tècnics del Barça, sinó perquè temien justament que la intenció dels ultres fos l’agressió. Agredir no és només donar un cop de puny o llançar una tanca, sinó amenaçar amb una tanca o amb un cop de puny per aconseguir un objectiu. La intimidació forma part intrínseca de la violència. En segon lloc, ¿com sabia Collet les intencions últimes dels furibunds atacants? Vist en directe, aquella colla de feixistes més aviat semblava que volien atonyinar. D’acord, no tota l’afició de l’Espanyol és així. Certament. Però no parlem només de futbol, sinó de connivència i commiseració (i tolerància) amb la dreta extrema. La serp que desclou la clova de l’ou.