Àgora Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

La negociació col·lectiva, indispensable per distribuir la riquesa

El repartiment de la riquesa és condició necessària per a la justícia social i el manteniment d’un Estat del benestar sòlid i avançat

2
Es llegeix en minuts
La negociació col·lectiva, indispensable per distribuir la riquesa

Epi_rc_es

Arribem a aquest Primer de Maig amb unes reivindicacions sobre la taula sense oblidar tot el que s’ha aconseguit durant els últims anys: hem guanyat drets per a les persones treballadores gràcies al diàleg i la concertació social, s’ha multiplicat per cinc la contractació indefinida gràcies a la reforma laboral, s’ha apujat l’SMI un 64% els últims set anys i s’ha aconseguit un acord per apujar les pensions un 8,5%.

La concertació social és un element constitutiu de la nostra societat i eix principal per avançar en drets, per això no pot dependre de qui governi ni dels resultats electorals. Al nostre país fan falta millores en serveis d’ocupació, més persones orientadores i una pujada de salaris i condicions en els sectors que necessiten personal i que només ofereixen precarietat.

Les grans corporacions dels sectors de la comunicació, l’energia, les financeres i les distribuïdores, tenen beneficis molt alts. Mentrestant, les petites empreses i els autònoms pateixen que les grans empreses siguin les que marquin els preus i els subcontractin amb clàusules abusives que es veuen obligats a acceptar per treballar i generar ingressos.

Plantegem noves aliances i metes per a una redistribució justa de la riquesa.

Les últimes dècades les rendes del treball han perdut pes davant les rendes del capital, però la productivitat ha augmentat un 10% i els salaris han caigut més d’un 5%. Si aconseguim apujar els salaris amb l’IPC es considera un èxit, però la taxa de beneficis de les empreses, la seva productivitat i el creixement del PIB estan per sobre del creixement dels preus i els salaris. Hem d’anar més enllà de l’IPC. Hi ha cadenes de producció i subministraments en què sense generar un valor afegit s’apugen els preus molt per sobre de la pujada dels costos.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Reforçar la negociació col·lectiva per a la justícia social

Notícies relacionades

La negociació col·lectiva és l’eina clau per distribuir la riquesa que es genera al nostre país. Necessitem un acord social ampli perquè funcioni i es consolidi com un valor i element central del país. El diàleg social és imprescindible per millorar la vida de la gent, per al funcionament de l’economia i la creació d’ocupació. Hi ha dues maneres de redistribuir la riquesa: la fiscalitat justa i progressiva a través de polítiques públiques, i els salaris que es milloren i concerten a través de la negociació col·lectiva.

La reforma laboral i la insistència sindical ja s’estan notant en la negociació col·lectiva dels convenis firmats aquest primer trimestre del 2023, amb una pujada pactada del 4,82% pel 2,91% del 2022.És imprescindible que continuem parlant del preu i les condicions de l’acomiadament, ja que a Espanya encara és molt fàcil i barat acomiadar. També de la transició ecològica justa de l’economia i de la transformació del sistema productiu. S’ha de continuar reduint la bretxa salarial entre homes i dones i avançar cap a la igualtat real. Guanyar drets LGTBIQA+ en el món laboral i impulsar amb més força la formació professional dual, fer créixer la inspecció de treball per eliminar els espais de treball precari que encara resisteixen i avançar amb força cap a la setmana laboral de 32 hores. Aquestes reivindicacions continuaran estant en el centre de l’agenda de la UGT, el Primer de Maig i tots els altres dies de l’any.

Temes:

UGT Sindicats