1
Es llegeix en minuts
Emprendre contra el càncer

Espanya necessita més dones amb vocació empresarial, talent, valentia, ambició i dots per a l’atracció de capital. La científica catalana Elisabet de los Pinos n’és un bon exemple. Investigadora convertida en emprenedora, està a punt de llançar un fàrmac que permet tractar el càncer d’ulls sense provocar ceguesa com passa amb la radioteràpia. 

Ho farà, quan superi l’últim assaig clínic, a través de la seva companyia, Aura Biosciences, que està establerta a Boston (Estats Units) i cotitza al Nasdaq des del 2021. Ella, filla d’una família de metges, va ser la primera dona catalana a treure una empresa a la borsa als Estats Units, aquest moviment que tant anhela la constructora Ferrovial.   

De los Pinos, formada en Biologia Molecular i en gestió d’empreses a Barcelona, Madrid i Boston, va voler dedicar-se a aquest camp des que era una nena de 8 anys. Va fundar la seva companyia a Boston, on vivia el seu germà –enginyer de telecomunicacions–, després de treballar a la unitat de negoci oncològica d’Eli Lilly & Co. Allà va participar en el llançament d’un fàrmac per al càncer de pulmó.  

Notícies relacionades

Avui De los Pinos pilota la biotech Aura Neurosciences, que val en borsa més de 300 milions de dòlars i que ara comprovarà si el seu producte també funciona per tractar altres càncers com el de bufeta. Ho fa amb discreció. La seva trajectòria professional és poc coneguda en un país, Espanya, que se situa al capdavant de la investigació contra el càncer, amb 2.200 assajos en curs i on cada vegada tenen més pes les empreses emergents de salut.

L’empresària, mare de dos fills, no oblida els seus orígens i, agraïda, afirma que podria haver creat la seva empresa a Barcelona i que res d’això hagués sigut possible sense el suport de les primeres persones que van creure en ella. Entre elles destaca l’empresari farmacèutic i promotor artístic Antoni Vila Casas, en un cas molt gratificant de la unió de talent i capital.