Els catalans i el CEO Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Les enquestes les encarrega el diable

No reconeixerem que som tan tarambanes que ens creiem tot el que uns d’il·luminats ens prometin, tot i que sigui una republiqueta sense solta ni volta

3
Es llegeix en minuts
Les enquestes les encarrega el diable

Leonard Beard

Els catalans som, sobretot, molt responsables, cosa que estaria molt bé si no fos perquè ho diu el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), és a dir, l'enquesta que es realitza entre els catalans. Només faltaria. Com que ens ho pregunten a nosaltres, no respondrem que som, en essència, crèduls i il·lusos. No reconeixerem que som tan passerells que ens creiem tot el que uns il·luminats ens prometin, encara que sigui una ‘republiqueta’ sense solta ni volta que està només en la seva imaginació. El que tenen de bo les enquestes que ens fem a nosaltres i que també ens responem nosaltres és que ens podem declarar els més responsables, intel·ligents, macos, empàtics, solidaris, generosos i sagaços del món. I que el nostre plat preferit és la paella, que també ho diu el CEO.

-Hola, sóc del CEO. Permeti'm una pregunta: com a català, ¿vostè creu que els catalans són responsables o imbècils?

-Molt responsables, senyoreta. Som els més responsables del món. Per cert, la convido a una paella a la Barceloneta.

La meva àvia opinava també que el seu net, és a dir, jo, era el més maco de l'univers i s'hagués partit la cara amb qui sostingués el contrari, com era ella. Ho creia a ulls clucs i sense necessitat de preguntar-ho a dues mil persones, com el CEO, quina pèrdua de temps i de diners, si ho veia ella amb aquells ullets. Les enquestes del CEO són com la nostra àvia, o pitjor encara, perquè ens pregunten a nosaltres mateixos com som, és a dir, com si la meva àvia em preguntés a mi si soc maco. No admetrem que som tan idiotes de creure'ns sense piular un ‘Vivales’ que ens deixa anar que d'aquí divuit mesos Catalunya serà el millor país del món, amb cadira a l'ONU, a l'OTAN i a l'OTI. No reconeixerem que som uns babaus disposats a permetre que ens continuïn enganyant perquè uns quants visquin bé. Res d'això. Els catalans som responsables i el que ens caracteritza és el famós seny, això és el que contestem. I que ens agrada la paella, per descomptat.

Diu també l'enquesta del CEO que els catalans som poc propensos a confiar en els altres. Vaja, que per enganyar-nos s'ha de suar tinta. Deu ser que els dos milions de persones que es van empassar el conte de la ‘republiqueta’ no eren catalans. O deu ser que al moment de respondre l'enquesta ja havien oblidat que van ser entabanats per una banda de trilers.

-Permeti'm una altra pregunta: ¿confiaria en algú que li promet una cosa impossible, que li demana que la defensi com sigui i que després fugi sense mirar enrere, abandonant-lo a la seva sort?

Notícies relacionades

-Bé, en això sí que confiaria, però en tota la resta sóc molt desconfiat, apunti-ho bé, que no em fio del que escriu. I m'agrada la paella. Amb gambes i musclos, si pot ser.

Es troba a faltar una enquesta del CEO als propis membres del Governet, perquè puntuïn del 9 al 10 la seva acció de govern. I una altra als inquilins de la Casa de la Republiqueta, a Waterloo, perquè ells mateixos -el fugat, el pianista, el raper i el minyona de Matamala- valorin si la vida que viuen a costa dels molt responsables i desconfiats catalans és de: a) rajà, b) paixà, c) bisbe, d) totes les anteriors. I si el seu principal objectiu, una vegada la ‘republiqueta’ s'ha demostrat impossible, és endrapar-se una bona paella.