Enquesta CEO

El pessimisme dels catalans amb l’economia cau al nivell més baix des de l’inici de la covid

L’atur és la tercera principal preocupació dels catalans, per darrere de la política i el funcionament de l’economia, segons el CEO

El pessimisme dels catalans amb l’economia cau al nivell més baix des de l’inici de la covid

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El pessimisme dels catalans en relació amb l’economia s’ha moderat, un cop la tardor ha passat sense rastre de la recessió que van augurar algunes veus del panorama polític i empresarial. Fins al punt que la valoració que els ciutadans de Catalunya fan de la situació econòmica és la millor –o la menys dolenta– des de l’esclat de la pandèmia, segons revela l’enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicada aquest dimecres. Així, el funcionament de l’economia i l’atur són la segona i la tercera, en aquest ordre, principal preocupació dels catalans, per darrere de la política.

La meitat dels enquestats pel CEO considera que la situació econòmica de Catalunya és dolenta o molt dolenta, mentre que un 26% pensa el contrari i creu que és molt bona i el 21% restant considera que no és bona ni dolenta. El pessimisme dels catalans s’ha anat moderant els últims tres trimestres, des del pic a què es va arribar el juny passat, quan diversos missatges apuntaven que després de l’estiu el crac econòmic estava pràcticament garantit. 

I és que aquest tipus de missatges tenen un impacte directe sobre la ciutadania, en tant que la majoria dels enquestats es guien més per sensacions que per dades. En aquest sentit, 8 de cada 10 enquestats pel CEO o no saben situar, per desconeixement o per error, quina és la dada aproximada de la inflació actualment. Al febrer estava en el 6% a Espanya i el 5,6% a Catalunya. 

Notícies relacionades

Les recents dades d’ocupació –l’enquesta es va fer sobre una mostra de 2.000 persones entre finals de febrer i principis de març– poden haver reforçat positivament les expectatives econòmiques de la ciutadania. Precisament, el febrer i el març van deixar una creació d’ocupació rècord i actualment Catalunya registra la xifra més alta de treballadors en actiu de la sèrie històrica.

En contra d’abaixar impostos

Al marge de campanyes com la de la patronal Foment del Treball per abaixar impostos a Catalunya, 6 de cada 10 catalans hi està en contra si es tradueix en retallades públiques. El CEO mostra una correlació clara entre l’edat i el rebuig a abaixar impostos a canvi de retallades. Per exemple, entre els joves de 18 a 24 anys el 47% hi està en contra, pel 69% de les persones de més de 64 anys.