1
Es llegeix en minuts
La banca paga

Tota societat avançada necessita un sistema financer que capti l’estalvi de la població i el canalitzi cap a les empreses i les famílies que necessiten de recursos per invertir i fer front a les seves necessitats. Aquesta missió correspon, principalment, als bancs, que reben dipòsits dels seus clients, és a dir, compren diners, i concedeixen préstecs, o el que és el mateix, venen diners. Remuneren els dipòsits captats mitjançant l’abonament d’un tipus d’interès. Amb aquests recursos concedeixen crèdits pels quals cobren un tipus d’interès. La diferència entre els interessos cobrats i els pagats constitueix una de les fonts d’ingressos més grans dels bancs. 

La crisi financera va forçar els bancs centrals a mantenir els tipus d’interès durant un període molt prolongat en llindars pròxims al 0%. Es va forçar així les entitats a abaratir el crèdit i a congelar la remuneració dels dipòsits com a via de supervivència i d’evitar una excessiva pressió sobre la seva rendibilitat.

Ara, en canvi, la pujada de tipus per part de les autoritats monetàries per combatre la inflació ha encarit els crèdits, sense que, de moment, s’hagi disparat la remuneració de l’estalvi. Els bancs poden actuar així perquè tenen prou liquiditat i no necessiten uns diners que hauran de remunerar. 

Notícies relacionades

Les entitats estan ignorant les recomanacions de les autoritats, que advoquen per elevar el pagament dels dipòsits. Institucions com el Banc Central Europeu volen que els bancs les ajudin en la seva lluita contra la inflació, ja que donen per descomptat que els clients es moderaran abans d’utilitzar aquests diners per gastar si obtenen més rendibilitat per l’estalvi.

La tendència comença a canviar de manera tímida i les entitats han millorat l’interès mitjà dels dipòsits al febrer. Tot i que les grans encara es mantinguin al marge, que pagui la banca és una bona notícia, més encara si no hi ha nous dubtes sobre la salut del sector.