Delicte menor Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Trump imputat

Em sembla massa humiliació per a qui en definitiva ha sigut president i comandant en cap de les Forces Armades del país més poderós del món, que amb aquesta decisió mostra que ningú és per sobre de la llei

3
Es llegeix en minuts
Trump imputat

Leonard Beard

No és que jo pensi que no s’ho mereix perquè crec que s’ho mereix, però no deixa de ser irònic que amb la miríada de casos que té oberts als jutjats, al final se li imputi un delicte menor: haver pagat el que allà es diu ‘hush money’, o sigui, una quantitat de diners a una actriu porno replena de silicona per tal d’evitar un escàndol, un altre més, que hagués pogut perjudicar la seva elecció presidencial el 2016. El problema no és l’actriu sinó el finançament il·legal, tot i que aquí amb la reforma de la prevaricació no hagués passat res.

Notícies relacionades

Trump pot acabar com Al Capone, que després d’una vida matant el van acabar engarjolant per una qüestió menor d’impostos. En tot cas Bragg, el fiscal novaiorquès que s’ha atrevit a imputar-lo, s’ha protegit darrere la decisió d’un Gran Jurat de 23 persones independents perquè no diguin, com alguns ja diuen, que això és una persecució política. La data fixada per a la seva detenció és dimarts vinent i si no se li prepara una rebuda diferent, Donald Trump rebrà el tractament habitual de ser detingut, escoltar la lectura dels seus drets, aguantar el ritual de les fotos de cara i de perfil i la presa d’empremtes dactilars. Em sembla massa humiliació per a qui en definitiva ha sigut president i comandant en cap de les Forces Armades del país més poderós del món, que amb aquesta decisió mostra que ningú està per sobre de la llei (aquí alguns independentistes catalans semblen estar-ho) i que tots són (gairebé) iguals davant seu... És el primer president en la història dels Estats Units a ser imputat per un delicte i això marca un abans i un després just en la mateixa setmana en què Joe Biden ha convocat la segona Cimera de les Democràcies enmig d’interminables debats per convidar líders en plena deriva autoritària com els de Polònia, l’Índia o Israel i deixar-ne fora d’altres com Orbán (Hongria) i Erdogan (Turquia) que s’ho han guanyat a pols. Naturalment tampoc han sigut convidats Xi (Xina) i Putin (Rússia) que s’han burlat dels escassos resultats dels intents americans per exportar la democràcia a llocs tan refractaris als seus principis com l’Iraq o l’Afganistan. En aquest context, el missatge que per poderós que sigui ningú és per sobre de la llei és molt fort i pot contribuir a millorar la malmesa imatge de la mateixa democràcia nord-americana, molt malmesa per episodis com el de la presa del Capitoli per masses violentes i manipulades que creien –en el millor dels casos– obrar en nom de la mateixa democràcia segrestada per polítics corruptes.

El món del revés en un gir copernicà del qual molta culpa té el mateix Donald Trump, que encara avui continua dient que li van robar l’elecció i que vol tornar per «fer Amèrica gran» una altra vegada. Com si fos petita. El cert és que després d’aquest assalt, la forta polarització política que viu el país, les freqüents massacres per la quantitat d’armes de foc en circulació i els recurrents disturbis racials, la imatge que projecta la democràcia nord-americana no passa pel seu millor moment, ja no s’enveja l’‘American way of life’ i sens dubte els EUA ja no són aquesta «llum a sobre del turó» que il·lumina el món, com els agrada repetir, perquè avui la democràcia està en declivi i el 73% de la població mundial viu en règims autoritaris que guanyen terreny amb cada any que passa. Falta per veure l’efecte que la decisió d’imputar Trump pot tenir sobre les eleccions presidencials del 2024, que pot ser important. O no. Alguns creuen que pot enfonsar-lo i altres que contribuirà a galvanitzar el seu suport entre les bases del partit Republicà quan començava a erosionar-se després dels mals resultats obtinguts pels mediocres candidats que Trump va imposar en les passades eleccions de Mid-Term, i quan comencen a sorgir altres veus disposades a lluitar per la nominació en les primàries republicanes (Haley, de Santis o Pence entre d’altres d’encara tapats). No falten fins i tot els que entenen que la imputació és una altra jugada de Trump per exagerar el seu paper preferit de víctima del sistema. El que ja està clar és que la imputació no li impedeix ser candidat el 2024 com pretén.