Després de la imputació

Biden: «No tinc comentaris sobre Trump»

L’expresident nord-americà s’ha convertit en el primer exmandatari nord-americà imputat per delictes criminals

  • Donald Trump, contra les cordes de la justícia

Biden: «No tinc comentaris sobre Trump»

AFP

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president nord-americà, Joe Biden, es va negar aquest divendres a comentar la imputació del seu predecessor Donald Trump (2017-2021), que l’ha acusat de portar a terme una «persecució política» en contra seu.

A la Casa Blanca i abans de pujar al Marine One, l’helicòpter presidencial, rumb a Mississipí, Biden va ser preguntat amb insistència per la premsa, però va rebutjar respondre. «No tinc comentaris sobre Trump», va dir el president en la seva primera referència directa al tema després que un gran jurat de Nova York votés dijous a la tarda imputar Trump en una causa relacionada amb el pagament a l’actriu porno Stormy Daniels a canvi del seu silenci.

Trump es va convertir així en el primer expresident nord-americà imputat per delictes criminals. Més tard, en declaracions a la premsa a bord de l’avió presidencial Air Force One, la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, va revelar que Biden es va assabentar que Trump havia sigut imputat quan el seu cap de gabinet, Jeff Zients, l’hi va dir aquest dijous.

Possibles protestes

Zients i la resta del personal de la Casa Blanca es van assabentar de la imputació a través dels mitjans de comunicació, com la «resta dels nord-americans», i no van rebre cap avís per endavant, va afirmar la portaveu. Davant la possibilitat que es produeixin protestes per la imputació de Trump, la Policia de Nova York ha extremat les mesures de seguretat.

Preguntada sobre la possibilitat de protestes, Jean-Pierre va dir que Biden dona suport al dret dels nord-americans a manifestar-se de manera pacífica, però va rebutjar entrar en especulacions sobre el que pugui passar o no.

Fa una setmana, Trump va pronosticar que hi hauria «risc de morts i destrucció» si era processat però, 12 hores després que es conegués la seva imputació, no hi ha hagut cap protesta i només s’han pogut veure una desena dels seus seguidors fora de la seva mansió a Florida.

Jean-Pierre tampoc va voler entrar a considerar els comentaris de Trump, que va reaccionar a la imputació denunciant que es tractava d’una «persecució política» i d’una «caça de bruixes».

Notícies relacionades

El cas de Stormy Daniels, pel qual ha sigut imputat, no és l’únic procés en el qual Trump, de 76 anys, s’ha vist enredat, ja que té diversos casos oberts per delictes de tipus polític, econòmic i sexual.

Trump, que al novembre va anunciar la seva candidatura a les eleccions presidencials del 2024 pel Partit Republicà, pot veure els seus objectius polítics seriosament obstaculitzats si prosperen alguns d’aquests casos pendents.