Moment històric als EUA

L’hora de la justícia per a Trump

L’hora de la justícia per a Trump

Sarah Yenesel

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Un robatori de quadros, un atemptat terrorista frustrat contra una comunitat jueva, assassinats i intents d’assassinat de diverses persones sense llar, una venda il·legal d’armes, un furt major... I un expresident dels Estats Units imputat per primera vegada en la història. 

L’edifici que acull els tribunals penals de Manhattan, al 100 del carrer Centre al Downtown de la ciutat, es prepara per convertir-se aquest dimarts en l’epicentre del terratrèmol polític i legal desfermat als Estats Units després de la imputació, dijous, de Donald Trump. Si l’aspirant a la nominació presidencial republicana per al 2024 utilitza les tàctiques i estratègies amb què ha acostumat a lidiar els problemes amb la justícia des que va començar a afrontar els primers en els anys 70 com a empresari immobiliari, el sisme es pot allargar durant mesos.

De moment tot està a punt per al primer impacte. Trump, que aquest cap de setmana és a la seva residència privada al club de la seva propietat de Mar-a-Lago, a Palm Beach, té previst volar dilluns a la nit des de Florida fins a l’aeroport de LaGuardia, a Nova York. Passarà la nit a la Torre Trump a la Cinquena Avinguda, on des de dijous s’ha intensificat la presència i protecció policial.

Dimarts al matí, la seva comitiva, en què s’inclouen agents del servei secret encarregats de la seva seguretat, té previst arribar entre les 13.00 i les 13.30 hores a les oficines de la fiscalia del districte de Manhattan que dirigeix el demòcrata Alvin Bragg, on Trump s’entregarà. Ja abans, al migdia, el Club de Joves Republicans de Nova York ha convocat una protesta «pacífica» a favor seu a la plaça que hi ha davant les instal·lacions judicials, en què està anunciada la presència de la congressista radical Marjorie Taylor-Greene.

Trump serà processat i fitxat abans de ser traslladat al tribunal per ser formalment imputat. Segons fonts de l’NBC, aquesta imputació tindrà lloc a les 14.15 hores aproximadament i es farà lloc a la quinzena planta de l’edifici, que s’haurà buidat, i a la mateixa sala on Harvey Weinstein va ser jutjat i condemnat el 2020.

La sessió la presidirà el jutge del Suprem estatal Juan Merchan, un magistrat nascut a Colòmbia que Trump ha atacat («M’odia», va escriure en les xarxes socials) i que ja va presidir el recent judici que va acabar amb una condemna per frau fiscal per a dues entitats de l’Organització Trump, a més d’una declaració de culpabilitat del conseller financer, Allen Weisselberg. I serà en aquest moment quan Trump i els seus advocats coneixeran els càrrecs contra l’expresident.

Almenys un càrrec de delicte greu

Tot i que des de la votació del gran jurat dijous i fins llavors estaran segellats, segons fonts anònimes citades pels mitjans nord-americans contenen més de 30 càrrecs per frau empresarial. Aquests càrrecs estarien vinculats a la falsificació de documents per ocultar com a suposats honoraris per a retenció dels serveis legals de Michael Cohen el reemborsament amb diversos xecs dels 130.000 dòlars que l’advocat de Trump va pagar l’octubre del 2016, poc abans de les presidencials del mateix any, a Stephanie Clifford, coneguda pel seu nom artístic en la indústria del porno, Stormy Daniels, perquè mantingués silenci sobre la relació sexual que al·lega que va mantenir amb Trump el 2006.

El pagament a Daniels per si mateix no és il·legal, però la falsificació de documents representa una falta a Nova York, i es pot elevar a delicte si es demostra que es va fer per cometre o amagar un crim. I segons l’agència Associated Press, almenys un dels càrrecs en el plec contra Trump és per un delicte greu, que segons el codi penal de Nova York pot ser castigat amb una sentència d’entre un i quatre anys de presó. El que no se sap és quin crim seria, tot i que la principal teoria és que Bragg hagi vinculat la falsificació amb la vulneració de lleis de finançament de campanya.

Els advocats de Trump ja han anunciat que es declararà innocent. Gairebé amb tota certesa quedarà en llibertat sota la seva pròpia paraula, perquè la llei novaiorquesa no dona possibilitat de buscar fiança quan no hi ha delicte violent. I està previst que el mateix dimarts a la nit torni a Florida.

Més d’un any de mitjana 

El que arrencarà a partir d’aquell moment serà un prolongat procés judicial. Si ja habitualment els processos penals a Nova York triguen de mitjana més d’un any des de les primeres fases d’instrucció fins a l’inici de judici, en el cas de Trump topen amb algú acostumat a utilitzar tàctiques dilatòries. I en aquest cas podrien afavorir-lo políticament, ja que contribuirien a mantenir el seu processament com un tema central mentre s’entaula la lluita intestina dins el Partit Republicà per posicionar-se de cara a les primàries del 2024. A més, continua servint-li per omplir els seus cofres. Només les 24 hores següents a la seva imputació, segons va informar la seva campanya en un correu electrònic, Trump va recaptar més de quatre milions de dòlars. Més del 25% van arribar de nous donants, segons la campanya, i la mitjana d’aportacions va ser de 34 dòlars.

Els advocats de Trump han anunciat que immediatament presentaran mocions i la primera podria intentar que el cas sigui directament desestimat. Un altre lletrat de l’expresident, que el representa en la investigació federal que estudia el seu maneig de documents classificats, ha dit que s’haurien d’esperar «en qüestió de dies o setmanes, no mesos».

Notícies relacionades

En el joc de cartes amb què dilatar el procés n’entren moltes més. Els lletrats de l’expresident han suggerit també que intentaran que es revisi l’acció del gran jurat. També podrien mirar de buscar un canvi d’escenari al·legant la suposada dificultat per trobar un jurat imparcial a Nova York, una ciutat dominantment demòcrata. A més tindrien opcions d’intentar rebaixar els càrrecs, que es recusi el jutge o desqualificar el fiscal.