Cimera bilateral Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

Xi se cita amb Sánchez

Per ocupar la posició de mediador la Xina no només necessita un pla, sinó trobar interlocutors

2
Es llegeix en minuts
Xi se cita amb Sánchez

El pròxim viatge a la Xina de Pedro Sánchez a requeriment de Xi Jinping està íntimament relacionat amb el fet que Espanya ocuparà la presidència de torn de la Unió Europea i amb la recerca pel president xinès d’interlocutors disposats a reflexionar sobre els detalls del pla de 12 punts presentat el 24 de febrer per aturar la guerra a Ucraïna. El Govern xinès deixa clar que dona per amortitzada la presidència de Suècia amb aquesta maniobra diplomàtica just després de la visita de Xi a Moscou i de l’afermament, si més no de paraula, de l’aliança estratègica amb Rússia. En l’afany xinès d’exercir com a mediador global, Suècia és un país massa pròxim a l’amenaça russa que, a més, té empantanegat el seu ingrés a l’OTAN per l’oposició explícita de Turquia i la dissimulada d’Hongria.

El desplaçament del president del Govern es produirà després del d’Olaf Scholz fa unes setmanes i abans del previst d’Emmanuel Macron l’abril, producte de la doble estratègia xinesa: obrir una via de comunicació raonablement sòlida amb la Unió Europea a través del país que la presidirà a partir del primer de juliol i, alhora, treure el màxim partit possible a la influència en el desenvolupament dels esdeveniments de l’eix franco-alemany que, amb totes les limitacions que es vulgui, és el nucli dur dels Vint-i-set. Dirigit tot a buscar una alternativa a la direcció dels Estats Units en l’estratègia general desplegada per Occident en la guerra d’Ucraïna.

Resulta excessivament alambinat buscar una altra explicació a la cita de Sánchez a Pequín. Els intercanvis bilaterals hispanoxinesos ronden els 40.000 milions de dòlars, una xifra important, però relativament petita per a un país del qual procedeixen el 14% de les exportacions a escala mundial. Tampoc figuren les empreses espanyoles entre les de més inversió a la Xina i la presència de capital xinès a Espanya no té les dimensions d’altres països de la UE. I en cap cas les relacions es veuen gaire afectades pel proteccionisme aplicat pels Estats Units als productes xinesos.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Per ocupar la posició de mediador, sense un altre competidor possible perquè tant els EUA com la UE s’han implicat sense més limitació que la no-bel·ligerància en suport de la independència d’Ucraïna, Xi necessita a més trobar interlocutors disposats a escoltar. Washington no ho és: no veu en el pla de pau més que una proposta útil a l’invasor, que neutralitza l’esforç militar d’Occident per ajudar Ucraïna i que persegueix saldar la guerra amb la consolidació russa als territoris ocupats. Aquest és almenys l’argumentari nord-americà, bastant diferent del d’algunes veus que a Europa, de forma manera més o menys clara, afirmen que s’ha de donar una oportunitat a una iniciativa de pau.

Que la gestió pequinesa de Sánchez doni fruits concrets són figues d’un altre paner. L’enrariment del clima polític entre Rússia i la UE i la consolidació del bloc atlàntic és tan evident, resulta tan manifesta la voluntat russa de danyar la unitat europea mitjançant aliats oportunistes –Hongria, Bulgària i algun altre– que és difícil que tot pugui anar més enllà de les bones paraules i d’algun acord bilateral de naturalesa econòmica. L’alto el foc encara és molt lluny.