Article d’Álex Sàlmon Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

En el club de la moció

L’operació Tamames és clarament una acció de blanqueig, liderada pel llestíssim Sánchez Dragó, a la qual ha jugat el professor d’economia amb un últim xou parlamentari

1
Es llegeix en minuts
En el club de la moció

JOSÉ LUIS ROCA

Un dels debats durant aquests dies de moció de censura s’ha centrat en si era lícita l’acció de Vox al Congrés o si, altrament, només buscava distorsionar les sempre sanes intencions constructives de la Constitució al censurar un Govern.

L’article 113 de la Carta Magna, en el seu punt 1, assegura que «el Congrés dels Diputats pot exigir la responsabilitat política del Govern mitjançant l’adopció per majoria absoluta de la moció de censura» i en el punt 2 descriu que la moció «haurà de ser proposada almenys per la desena part dels diputats». L’acció s’adapta als dos punts. Per tant, no existeix menysteniment ni mala praxi.

Superat aquest debat, que s’ha convertit en mantra aquests dies, l’interès se situa en l’efecte que pogués tenir l’acció de Santiago Abascal, via Ramón Tamames. ¿Què ha guanyat Abascal? ¿Què perd Pedro Sánchez? ¿Ha fracassat Vox en el seu intent de blanqueig? ¿El president Sánchez n’ha tret partit? ¿I Yolanda Díaz? 

D’entrada, prendre’s a conya aquesta moció era un error. Les regles del joc són les que són i des d’aquest punt de vista Vox no ho ha jugat malament. El discurs de Ramón Tamames va ser un diagnòstic general que podrien haver firmat de forma parcial molts, sobretot de la dreta, restituint la cara de Tamames per una altra. 

Tota la ideologia que va poder presentar va ser a través de qüestions concretes que evitaven mostrar missatges polítics. Per això va ser un mer diagnòstic sense propostes de solució. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

La qüestió és si el contingut de la moció és la proposta electoral de Vox. I no ho sembla. Per això, l’operació Tamames és clarament una acció de blanqueig, liderada pel llestíssim Sánchez Dragó, a l’estil del seu ‘Gárgoris i Habidis’, a què ha jugat el professor d’economia amb un últim xou parlamentari.

Posats a donar medalles, aquestes serien concedides a Tamames que, tot i que cansant, semblés levitar, i a Yolanda Díaz, amb la sort de presentar el seu partit el mateix dia que l’extrema dreta va mostrar les seves vergonyes al Congrés.