Article de Pilar Garcés

Bob Dylan apaga tots els mòbils

La gira espanyola del també nobel de literatura inclou 12 concerts lliures de telèfons, perquè el públic disfruti del moment «sense la crossa tecnològica». Un petit respir

3
Es llegeix en minuts
Bob Dylan apaga tots els mòbils

EPC

L’altra nit entrava en escena la divina Blanca Portillo i arrencava el seu monòleg ‘Silencio’ quan es va sentir un to de trucada de mòbil. Vaig poder notar com em pujava el cortisol en resposta a l’estrès del moment i com tots els noms del porc em venien a la punta de la llengua. Dotzenes d’espectadors es van regirar imperceptiblement als seus seients, reaccionant a la grolleria. Tot i que la interferència va durar poc, va costar tornar a la funció. Ficar-nos en el sofisticat text de Juan Mayorga que adapta el seu discurs d’entrada a la Real Academia Española i que aborda precisament el significat de l’absència de soroll, del que no es diu. Quina fartada, aquests trastos. Deixin muts els telèfons d’una maleïda vegada. Ens ho recorden al cine i al teatre i no hi ha manera. O sonen o te’ls planten davant de la cara.

Notícies relacionades

Som incapaços de disfrutar el moment, massa ocupats a immortalitzar-lo. L’home que va fer una foto amb flaix en un ballet clàssic i que va enlluernar els veïns. La dona que va gravar amb un dispositiu de gran mida tot un número del musical ‘Peter Pan’ i va bloquejar el nen que tenia assegut al darrere. La que feia un directe a plens pulmons durant el concert de Rosalía i el va haver d’interrompre perquè el públic que havia pagat diners per l’entrada gairebé se la menja. El senyor que gravava una missa a la catedral de València en pla Spielberg i que va enutjar els feligresos assetjats; quina necessitat d’emportar-se un ‘souvenir’ com aquell. On aniran totes aquestes hores i hores de gravacions. ¿De debò són instants per a la glòria i el record o hi ha una síndrome de Diògenes que afecta els mòbils? Jo no miro res del que acumulo al meu, tota una memòria malgastada. I dubto molt que ningú ho faci, ni de bon tros els milions de fragments que reposen a internet de tots els espectacles que s’han celebrat en la història, des del festival del col·le fins a la batucada de la teva cosina, o el concert exclusiu de Beyoncé.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Aquests dies s’ha anunciat la gira de Bob Dylan per Espanya, 12 concerts a vuit ciutats sota el lema ‘Rough and rowdy ways’, com el seu disc 39è, el mes de juny. Són actuacions lliures de mòbils. Per entrar-hi, els espectadors hauran de deixar el seu aparell dins d’una funda especial que se’ls entregarà a la porta i que permet el pas de senyals perquè, en el cas d’una emergència, es pugui localitzar la persona en un espai habilitat per a aquesta finalitat. Al nobel de literatura no li agrada que el desconcentrin apuntant-lo amb milers de telèfons i busca una atmosfera neta. «Els nostres ulls s’obren una mica més i els nostres sentits s’aguditzen lleugerament quan perdem la crossa tecnològica a la qual ens hem acostumat», expliquen des de la seva oficina. Aquesta condició innegociable ja l’havien imposat altres artistes anteriorment, amb diferent fortuna i per a determinats recintes: Madonna, Kate Bush, Alicia Keys i Bruno Mars. Fa anys que el músic Jack White, amant d’improvisar sobre l’escenari, exigeix prescindir dels mòbils, com una manera de mostrar al rock-and-roll el mateix respecte que es dona a l’òpera o al teatre (gairebé sempre) i per aconseguir també que el públic es comuniqui millor i disfruti d’una experiència més vívida i sense els músics en tensió per l’aguait permanent. Sigui per aquests motius, o per protegir els drets de les gravacions oficials, serà alliberador veure els concerts de Dylan sense arrossegar aquests aparells. Com tornar al segle XX.