Sembla una tonteria | Article de Juan Tallón Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

M’avorreixo

Viure sota la demanda d’un entreteniment constant és esgotador

1
Es llegeix en minuts

Van passar dos minuts entre que la meva filla es va asseure a la taula per sopar, després de 15 cridant-la, i li vaig posar el plat davant. Devien ser dos minuts intolerables, tediosíssims, inhumans, perquè quan havia transcorregut només un, va dir amb una veu realment afligida: «M’avorreixo». No vaig advertir retret en el to perquè estigués fent-la esperar massa pel menjar. Més aviat va pronunciar «m’avorreixo» desconcertada pel disbarat de l’existència quan no tens res a fer, ni marge per fer-ho, i tampoc se t’acut què podries fer. «Suposo que la vida se’t fa insuportable després d’un minut de braços plegats, ¿no, carinyo?». Em va mirar suspicaç, perquè amb prou feines està començant a familiaritzar-se amb la ironia, i els seus propòsits i funcionament.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Els següents segons van ser ridículs. «¿Què puc fer, papa?», va preguntar. Li vaig proposar que fes ella el sopar, però em va explicar que es referia a una cosa que li vingués de gust, una cosa divertida, que la il·lusionés. «Ah. ¿Vols dir una cosa que et faci veure que la vida és meravellosa, no com aquesta paella, que després hauré de fregar a mà?» No ho va voler entendre. «Si em parles també m’avorreixo», va tallar de soca-rel. Quedava perfectament clar que als set anys una ja està instal·lada a l’efervescència, en l’activitat, i si es veu obstaculitzada, la interrupció genera un buit avorrible. Viure sota la demanda d’un entreteniment constant és esgotador. La diversió funciona com una droga. Gràcies a estar entretinguts, feliços i hiperactius trobem cert sentit a la vida. Però si de sobte no hi ha distracció, ni esbarjo, ni activitat, i tot el que pots fer és esperar, la vida et cau al damunt. Fa temps que això passa també amb els adults, atrapats en una recerca constant de l’espectacle. Però a un nen l’entens, perquè l’edat encara no l’ha tornat ridícul. Entens que aspiri a no avorrir-se mai, a escapar-se de la gravetat del temps. Ho entens tot, com que, al passar el minut més horrible de la seva vida, esperant el sopar, et digui: «Això no m’agrada».

Temes:

Nens