Error del sistema | Per Emma Riverola Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’infiltrat, les dones i la medalla

Parlem d’una pràctica sistemàtica d’engany, de tracte degradant i d’intrusió en la vida íntima.

2
Es llegeix en minuts
L’infiltrat, les dones i la medalla

Vaig acollir la notícia amb cert escepticisme. La va publicar el setmanari ‘La Directa’: cinc dones s’han querellat contra un policia, l’agent es va infiltrar durant tres anys en moviments socials de Barcelona, establint relacions sexuals i afectives amb fins a vuit dones. Sí, vaig sentir cert recel al principi: amb aquest gir de guió, adeu al 007. Però el tema no té ni mica de gràcia. Perquè les dones no eren terroristes ni formaven part d’una organització criminal, no hi havia vides en joc, tampoc la integritat de l’Estat. Res, només un policia buscant informació en organitzacions sindicals i grups llibertaris. Algunes de les relacions que va establir l’agent van arribar a durar un any, ell no es va abstenir d’utilitzar expressions d’afecte.

 

¿Era equiparable l’actitud del policia amb l’amant que menteix sobre el seu estat civil o els seus sentiments? Rotundament, no. Perquè l’infiltrat no actuava com un particular, sinó que representava l’Estat. I a aquest li entreguem els nostres impostos, però no l’ús i gaudi del nostre cos. Parlem d’una pràctica sistemàtica d’engany, de tracte degradant i d’intrusió en la vida íntima. ¿Algú es va preguntar pels sentiments d’aquestes dones? ¿O no es van considerar importants? Ja se sap, aquestes activistes esquerranoses tan... (completar amb l’insult, la ironia o la burla rància preferida). Potser alguna cosa d’això hi ha quan apareixen titulars com el de l’‘ABC’: «Recollida de firmes perquè Interior condecori el policia infiltrat després del ‘seu sacrifici per la pàtria’». ¿Seria tan divertit si les afectades fossin universitàries relacionades amb la ultradreta?

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Notícies relacionades

El precedent del Regne Unit és pertinent. El 2022, l’activista mediambientalista Kate Wilson va guanyar la batalla legal i va ser indemnitzada amb 229.000 lliures per haver sigut enganyada per un policia infiltrat amb qui havia mantingut una relació de dos anys. L’agent formava part d’una operació policial il·legal que va espiar una infinitat de grups progressistes durant més de quatre dècades. El 2019 va sortir a la llum; la policia va admetre que agents encoberts havien establert relacions «abusives i enganyoses» amb almenys 12 dones. Han sigut indemnitzades. 

Suposadament amb el beneplàcit dels seus superiors, l’agent de Barcelona va idear una identitat falsa que li va permetre crear vincles de confiança amb les dones. Parlem d’un assalt a la integritat física i la intimitat, d’una mena d’agressió d’Estat. ¿Es tracta d’un cas aïllat? ¿Respondrà Marlaska? ¿O fugirà d’estudi... una altra vegada?