Article d’Ernest Folch Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

¡Visca la regulació!

Contra la pretesa llibertat de mercat neoliberal, amb l’exitosa limitació dels preus de l’energia s’ha demostrat que l’intervencionisme és l’única mesura eficaç per lluitar contra la desigualtat

3
Es llegeix en minuts
¡Visca la regulació!

El 7 de març de 2022, poc després de l’inici de la guerra d’Ucraïna, el preu majorista de la llum es va disparar a Espanya fins als 545 euros per megawatt/hora. En aquell temps, era el país europeu amb el preu més alt, ja que triplicava les tarifes de només dos anys enrere. Amb milions de famílies sense capacitat de pagar aquestes factures i empreses a tocar de la fallida, el Govern espanyol es va aliar amb el de Portugal per obtenir de Brussel·les el permís per a una mesura històrica: limitar per decret el preu de l’energia. Després de dures discussions, Pedro Sánchez va aconseguir el seu objectiu i la denominada excepció ibèrica va entrar en vigor el 15 de juny: de manera immediata, el preu es va desplomar i va arribar fins a un mínim de 22,34/MWh el desembre passat. Des de l’entrada en vigor de la limitació del preu de l’energia, Espanya ha passat de ser el país amb l’energia més cara a tenir la més barata de tot Europa, amb preus que oscil·len entre un 40% i un 70% de països com França, Itàlia i Alemanya. La brutal caiguda de preus ha permès alleugerir la pressió sobre milions de llars i empreses, com ja va passar amb la intervenció estatal del preu de la gasolina: quan es va disparar, la subvenció directa de 20 ct./litre (una mesura inèdita en la història d’Espanya) es va convertir en un baló d’oxigen per a innombrables empreses. En una línia semblant, decretar la gratuïtat o la rebaixa de més d’un 50% del transport públic ha sigut una mesura de xoc imprescindible per alleugerir la fractura de moltes llars a tocar del col·lapse.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Tant l’excepció ibèrica com la subvenció de la gasolina i del transport públic van ser criticades i ridiculitzades, com no, per la dreta política i mediàtica, que van acusar el Govern central de «voler intervenir l’economia», de «fomentar mesures bolivarianes» i d’«imposar polítiques intervencionistes». Doncs bé, uns mesos després ja es pot dir que aquestes mesures han sigut un èxit rotund i han ajudat l’economia espanyola a mantenir-se a la superfície molt millor que la majoria de països de la Unió Europea, res a veure amb les prediccions apocalíptiques que alguns es van llançar a vaticinar a l’estiu. Més enllà d’allò circumstancial (l’èxit de les mesures de xoc a curt termini), el més transcendent és que per primera vegada s’ha pogut demostrar que quan el mercat lliure es torna salvatge l’única solució és la regulació per llei. No hi ha pitjor fal·làcia que la suposada autoregulació del mercat que tant defensen alguns ‘lobbies’: s’ha demostrat que el mercat sense límits es torna salvatge, despietat i inhumà, i que l’única manera de domesticar-lo és limitant, regulant i, si cal, prohibint. Que el Govern hagi tingut l’encert de trencar el tabú de la regulació no vol dir que no li quedi encara molta feina. Fa pocs dies, es va vendre a Barcelona un pis per 40 milions d’euros al passeig de Gràcia, a 61.500 euros/m2, una xifra demencial que triplica el preu més alt pagat fins ara. Aquesta aberració, que converteix un bé bàsic com el de la vivenda en un bé especulatiu i afecta de rebot tot el mercat de la vivenda, s’hauria d’impedir regulant-lo immediatament amb un límit per llei igual com s’ha fet amb el preu de l’energia. L’especulació contínua amb béns bàsics només provoca desigualtat i pobresa. El discurs de la llibertat d’Ayuso, que pretén fer-nos creure que el mercat lliure és just per definició, s’ha de combatre amb mesures que ella anomena «ideològiques» però que per a una gran part de la població són, simplement, salvadores. L’era del capitalisme salvatge de creixement infinit dels neoliberals de Davos ha de ser substituïda per l’era de la legislació. Gràcies a la política intervencionista, avui paguem l’energia més barata d’Europa. ¡Visca la regulació!