NEWSLETTER

Els homes de Davos

És infantil creure que en quatre dies les elits econòmiques i polítiques arreglaran el món

1
Es llegeix en minuts
Els homes de Davos

Les elits econòmiques i polítiques més egocèntriques tornen a trobar-se aquesta setmana a Davos. La ciutat suïssa, la més alta d’Europa (a 1.560 metres sobre el nivell del mar), acull a la seva estació d’esquí de luxe el fòrum econòmic i de debat que porta el seu nom i que aquest any comptarà amb més de 2.700 participants. Per primera vegada des del 2020 serà en persona i en plena temporada alta alpina. Hi assistiran 52 caps d’Estat i uns 600 consellers delegats, gairebé tots homes, en la participació empresarial més alta de la història. La paritat ni hi és, ni se l’hi espera.

Les veus que hi haurà presents buscaran solucions que permetin arreglar un planeta cada vegada més fragmentat, però és infantil pensar que canviaran el món en quatre dies. Parlaran de policrisi (riscos múltiples coincidents en el temps i interdependents que poden crear un estat de crisi perpetu), sí, i també de desigualtat, inflació i canvi climàtic com els grans reptes de la pròxima dècada. Analitzaran, a més, si és possible evitar una recessió mundial el 2023 i si encara hi ha marge per contenir les tensions energètiques derivades de la guerra d’Ucraïna i de les sancions econòmiques a Rússia. Admetran, potser, que han fracassat en els seus plans per combatre l’emergència climàtica. Poc més.

Notícies relacionades

El veritable interès d’aquests líders rau en el ‘networking’ i en el negoci que poden aconseguir en les reunions paral·leles i a porta tancada. En aquesta línia cal entendre la participació espanyola, amb el president Pedro Sánchez i executius com Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA), Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola), Francisco Reynés (Naturgy), Josu Jon Imaz (Repsol) i Rafael del Pino (Ferrovial), entre d’altres.

Ja ho va dir el periodista Peter S. Goodman, autor del llibre ‘El hombre de Davos: Cómo los multimillonarios devoraron el mundo’. «En quatre dies, en una suite privada, poden fer més negocis que en diversos mesos de vols arreu del món». Ho seguirem de prop.