Les dades de l’atur Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

L’ocupació resisteix, amb flaqueses

Després d’un any de reforma laboral, s’han reduït l’atur i la temporalitat, però les dades del desembre anticipen dificultats pel context econòmic

3
Es llegeix en minuts
L’ocupació resisteix, amb flaqueses

Les dades d’afiliació a la Seguretat Social i d’atur registrat del desembre a Espanya mostren que la creació d’ocupació ha resistit el 2022 els embats de l’escalada de preus energètics, la pujada dels tipus d’interès, la pèrdua de poder adquisitiu i les seqüeles de la invasió russa d’Ucraïna. El nombre d’afiliats a la Seguretat Social ha crescut en més de 471.000 persones al llarg del 2022, i s’ha situat al desembre en els 20,3 milions, amb una mitjana anual de 20,1 milions d’afiliats, la més alta de la sèrie històrica. En paral·lel, l’atur registrat ha disminuït en més 268.000 persones al llarg del 2022, i s’ha situat en 2,83 milions, uns 326.000 menys que els comptabilitzats el desembre del 2019, abans de la pandèmia del coronavirus.

La creació d’ocupació i la reducció d’atur al llarg del 2022, després d’un any complet de vigència de la reforma laboral impulsada pel Govern de Pedro Sánchez i recolzada pels sindicats CCOO i UGT, evidencia el caràcter infundat dels ombrívols auguris sobre l’impacte perniciós que tindria en l’ocupació. La reforma, per contra, ha contribuït a reduir l’elevada temporalitat dels nous contractes a Espanya i a donar més estabilitat als llocs de treball. El nombre de nous contractes indefinits el 2022 s’ha més que triplicat, mentre que els contractes temporals s’han reduït en un 35%. S’ha de matisar que molts dels nous indefinits són fixos discontinus, que continuen sent afiliats en els períodes que no treballen, per la qual cosa no es compten en les estadístiques de l’atur. Amb tot, l’estabilitat més alta en l’ocupació i la reducció de la temporalitat, junt amb la pujada del salari mínim interprofessional el 2022 (també durament criticada perquè perjudicaria l’ocupació) han contribuït a mantenir un nivell d’activitat i creixement econòmic més elevats que en altres països de la Unió Europea (UE), malgrat l’entorn difícil.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Tanmateix, les dades laborals del desembre assenyalen també la persistència d’assignatures pendents. Primer, a l’acabar el 2022 encara hi ha a Espanya 708.000 aturats més dels que hi havia registrats el desembre del 2007, cosa que indica que encara no s’ha aconseguit reduir l’atur al nivell previ a la crisi financera iniciada el 2008. Segon, la bretxa de gènere a l’atur continua sense corregir-se: el nombre de dones a l’atur és un 47% superior al dels homes i durant el 2022 l’atur masculí es va reduir en xifres absolutes més que el femení. Un tercer problema és l’abús dels contractes fixos discontinus, en teoria reservats per a l’ocupació estacional, però que algunes empreses han convertit en substituts dels contractes d’obra i servei per emmascarar el manteniment de la precarietat. Els contractes fixos discontinus van representar al desembre més del 38% del total dels indefinits i van multiplicar per 10 el seu nombre respecte al desembre del 2021.

Les dades del desembre anticipen així mateix les dificultats que afronta Espanya el 2023, amb un creixement econòmic més feble i una inflació alta, l’allargament de la guerra a Ucraïna, més pujades dels tipus d’interès a l’horitzó i el risc de nous encariments dels preus energètics. La reducció de l’atur i l’augment de les afiliacions a la Seguretat Social s’ha frenat: la disminució mensual de l’atur al desembre ha sigut la més baixa des del 2012, el nombre de treballadors autònoms es va estancar el 2022 degut al tancament de milers de petits negocis i fins i tot en termes desestacionalitzats el nombre d’afiliats a la Seguretat Social va retrocedir al desembre, com reconeix el Govern.