Article de Valeria Milara Opinió Basada en interpretacions i judicis de l’autor sobre fets, dades i esdeveniments.

M’agrada tot

En el terreny musical sempre hi ha hagut un postureig contra l’estil anomenat «marginal» i el «comercial» que genera que la gent sigui cada vegada més inculta

1
Es llegeix en minuts

Un dia em van preguntar si era calorosa o fredolica i vaig dir que les dues coses. Em van contestar que o una o l’altra. Doncs no. En general, soc d’ampli espectre en gustos, i respecte a la música, encara més. No tinc prejudicis. I tot i que soni al revés, el fet de no vetar ningú fa que t’encasellin. M’explico.

Sempre he dit que m’agraden Los Chichos i Los Chunguitos i qualsevol tipus de so anomenat ‘quinqui’, ja que eren bandes sonores del cine d’una època i sempre sonaven a la discoteca del meu poble a l’estiu. El segon d’aquests grups, els nebots del gran ‘cantaor’ Porrina de Badajoz, van anar a un moderníssim i prestigiós programa de televisió que es deia ‘La edad de oro’. Aquí van presentar les seves germanes, les Azúcar Moreno. Tot molt avantguardista i dels vuitanta.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Però és clar, fora d’aquests ambients, aquesta música va passar a veure’s de segona. A mi tant me fa. Em sé els 40 èxits de Los Chichos i els 40 de Los Chunguitos i diferencio un grup de l’altre amb els primers compassos d’un tema. I amb molta honra. Amb la mateixa que m’agraden Concha Buika, New Order i Travis Birds. Però, tot i que digui 50 noms més, com que m’agraden els primers continuaré sent «subcultural».

Notícies relacionades

I m’encanta ser-ho. Perquè per a mi ser «subcultural» és estar oberta a tot. I estàs encantada d’entrevistar un dia un cantant que comença, o un grup supervendes com Camela, que fa dècades que són al peu del canó. I qui digui que mai ha escoltat la tornada «’escúchame, compréndelo, es imposible nuestro amor’», és perquè és sord o és un fantasma que està de cos present i ni sent ni pateix.

En el terreny musical sempre hi ha hagut un postureig contra l’estil anomenat «marginal» i el «comercial», que genera que la gent sigui cada vegada més inculta. La intel·ligència artificial selecciona el que creu que t’agradarà i en aquesta ruta es perd molt. Per sort, sempre ens quedarà el gran programa de La 2 de TVE ‘Cachitos de hierro y cromo’, que és capaç de passar de Lola Flores a Nina Hagen per tall i amb mestria supina.

Temes:

Músics Música